TURKIET Högsta domstolen godkänner första utlämningen av PKK-anhängare inför Natomötet med Turkiet.

Högsta domstolen har nyligen godkänt den första utlämningen av en person som anses vara anhängare av det kurdiska PKK. Beslutet kommer strax innan det kommande mötet mellan Turkiet och Nato, och det har potential att påverka relationerna mellan Sverige och Turkiet. Turkietkännaren Paul Levin har fungerat som vittne under domstolsförhandlingarna och säger till Aftonbladet att beskedet kommer lägligt för den svenska regeringen.

Utlämningsbeslutet mot mannen, som är i 35-årsåldern, klubbades av Högsta domstolen förra veckan. Han greps i Sverige i augusti förra året efter en begäran från riksåklagarmyndigheten i Adana, Turkiet. Mannen dömdes 2014 till fängelse i Turkiet för att ha transporterat 1,8 kilo cannabis i en väska. Han blev villkorligt frigiven efter några år och flyttade sedan till Sverige. Riksåklagaren i Turkiet begär nu att han ska avtjäna resten av sitt straff.

Mannen själv hävdar dock att utlämningen beror på hans politiska aktiviteter inom det prokurdiska partiet HDP och hans öppna stöd för PKK, som är stämplad som en terroristorganisation. I beslutet från Högsta domstolen framgår det att mannen anser att det brott han utlämnas för endast är ett svepskäl för att få honom utlämnad och att den verkliga anledningen är hans kurdiska bakgrund samt hans stöd för HDP, YPG och PKK.

HD har kontaktat den turkiska riksåklagaren för att få information om eventuella utredningar eller åtal mot mannen gällande ”propagerande för terrororganisation” eller förolämpning av den turkiska presidenten, men har fått nekande svar.

Nu är det upp till regeringen att besluta om mannen ska utvisas. Levin menar att detta kan ha en koppling till den svenska Natoprocessen och det kommande mötet med Turkiet den 12 juni.