1 MAJ. På grund av coronaförbudet mot större samlingar pågår inga stora 1 maj-demonstrationer detta år. Men Vänsterpartiet i Umeå har beslutat att genomföra ett digital ”demonstration” i World of Warcraft, där man kommer att möta motdemonstranter.

Vänsterpartist på väg till digitalt 1 maj-tåg i World of Warcraft. Slutdestination är orkernas huvudstad Orgrimmar. Bild: SobControllers (CC BY 2.0).

Från början var det ett aprilskämt som fick spridning, men Vänsterpartiet i Umeå tänker göra slag i saken och under dagen genomföra ett 1 maj-tåg i datorspelet World of Warcraft, rapporterar SVT.

Klockan 15.00 kommer vänsterpartister att samlas i stadsdelen Valley of Trials i den digitala rollspelsvärlden för att sedan vandra i ett tåg till den orkiska storstaden Orgrimmar.  Där ska någon av karaktärerna framföra ett tal av partiledaren Jonas Sjöstedt.

I en annan del av den orkiska staden kommer moderater att samlas för att lyssna till ett tal av Ulf Kristersson, för att sedan gå och motdemonstrera mot Vänsterpartiets samling.

Från början ska Moderata ungdomsförbundet (MUF) ha planerat att attackera V-tåget, men istället för att planera en motattack valde vänsterpartisterna att stänga av ”krigsläget” så att ingen av deras karaktärer kunde dödas.

Ordningsregler för vänstertåget sägs vara att ingen får springa i tåget, helst ska spelarna bära röda kläder och ingen ska använda några vapen som svärd eller yxor. Dessutom ska alla t demonstrationståget tala engelska och hela eventet ”präglas av god ton utan personangrepp och kränkningar mot meningsmotståndarna”.


  • Publicerad:
    2020-05-01 14:00