SVERIGE. Fenomenet med ”vägpirater” blir allt vanligare i Sverige. Västsverige är värst drabbat. Nu går polisen ut och varnar bilister för att stanna och hjälpa nödställda längs vägarna.

Vägpiraterna agerar främst på motorvägar och andra farliga farleder. Genom att låtsas vara nödställda stoppar man andra bilister för att ”be om hjälp”. Den som stannar för att hjälpa till blir rånad på sina tillhörigheter. I några fall har de som stannat för att hjälpa även blivit bestulna på sina fordon.

Att låtsas vara nödställd är inte ”piraternas” enda arbetsmetod. Ibland stannar de människor för att försöka sälja ”guldföremål”.

Denna typ av brottslighet har tidigare varit ovanlig i Sverige, trots att den varit vanligt förekommande i andra delar av Europa. Inte enbart tillvägagångssättet, utan även brottslingarna, är ett importerat problem: ”Ser man att personerna har en tyskregistrerad bil och står och viftar mitt på motorvägen – stanna aldrig! Det kan inte vara livsavgörande att stanna. Alla har mobiler nu för tiden, varför skulle inte de ha det?”, sade Uddevallapolisen Lars-Göran Bäckman till GT.

Polisen vill nu få in tips från trafikanter som ser misstänkta vägpirater: ”Då kan vi kolla upp dem. Det är inte säkert de får vistas i landet, de kan vara efterlysta, det kan finnas anledning att göra en fordonskontroll”, sade polisens presstalesman Björ Blixter till GT.

Källa:
Vägpiraterna slog till – nu vill polisen ha hjälp


  • Publicerad:
    2013-06-23 16:54