SMÅLAND. För snart trettio år sedan höll Nordiska rikspartiet ett torgmöte i Växjö. En judinna slog då en handväska i huvudet på en av nationalsocialisterna, nu kommer Växjö kommun att uppföra ett monument till hennes ära.

Det var den 13 april 1985 som Nordiska rikspartiet höll ett torgmöte i anslutning till stortorget i Växjö. På stortorget hade Vänsterpartiet kommunisterna samlats för att även de hålla ett torgmöte. Stämningen blev aggresiv och vänsterpöbeln valde att på olika sätt attackera nationalsocialisterna från NRP.

Bland våldsverkarna återfanns en judinna med polskt ursprung som fångades på bild när hon slog en fanbärare i huvudet med sin handväska.  Enligt uppgifter ska handväskan ha preparerats med stenar.

Den numera välkända bilden blev årets bild 1985 och röstades även fram som 1900-talets bästa bild på Göteborgs fotomässa. Bilden kan ses HÄR på fotografen Hans Runessons hemsida. Nu ska kvinnan på bilden bli ett konstverk som troligen placeras på stortorget där händelsen utspelade sig.

— Det är viktigt att vi uppmärksammar motståndet mot de strömningar som i dag finns i delar av samhället. En staty skulle bli ett sätt att visa att vi kan säga ifrån, menar Vänsterpartisten Wirginia Bogatic som var en av dem som var med när nämnden i förra veckan beslutade att avsätta 1,5 miljoner kronor till projektet.

Konstverket kommer att stå klart 2016 och upphandlingarna kommer att starta under nästa år.

— Vi räknar med att upphandlingen ska starta i september nästa år och att ett färdigt verk står klart 2016, säger konstchefen i Växjö, Nicolas Hansson.


Såhär såg det ut i Växjö den 13 april 1985.

Källa:
”Kvinnan med väskan” blir konstverk i Växjö


  • Publicerad:
    2014-11-18 17:30