TYSKLAND. Tusentals huliganer och nationalister ska ha gett sig ut på gatorna i Köln för att demonstrera mot salafister, en sorts fundamentalistiska muslimer. Demonstrationen urartade i våldsamheter där bland annat poliser och journalister skadades.

Tysklands fjärde största stad, Köln, blev igår skådeplats för våldsamma kravaller när polisen drabbade samman med tusentals huliganer och nationalister som tagit till gatan för att demonstrera mot salafister, bokstavstroende muslimer som anser att islam ska praktiseras som de allra första islamska samfunden praktiserade religionen.

Bakom demonstrationen står gruppen ”Huliganer mot salafister” som tidigare i år demonstrerade i Dortmund och då samlade 300 demonstranter.

Under gårdagens demonstration ska hela 44 poliser ha skadats i sammandrabbningarna och en polisbil vältes, uppger tysk media. En demonstrant ska också ha skadats och 20 rapporteras ha gripits i samband med demonstrationen.

— Om den här gruppen får en mer fast form och fortsätter att växa kommer vi uppleva en helt ny nivå av våld, beklagar sig en politiker.

Demonstranterna hade räknat med 1 500 deltagare men totalt uppges 4 000 personer ha slutit upp i demonstrationen. Både invandringskritiska slagord och slagord som var kritiska till den etablerade pressen ropades av demonstranterna. Några journalister ska också ha blivit misshandlade under demonstrationen.

Vad som fick demonstrationen att bli våldsam är oklart. Inledningsvis var demonstrationen lugn och fridfull när demonstranterna var samlade på ett torg för att lyssna på tal. Det var när demonstranterna skulle röra sig från torget till en annan plats som våldsamheterna utbröt och polisen satte in vattenkanoner och började pepparspraya demonstranter.

500 vänsterextremister ska också ha samlats i Köln för att hålla en motdemonstration igår.

Huliganer mot salafism

Det hela började som en grupp på Facebook där fotbollshuliganer kritiserat och distanserat sig från salafismen och islam som man menar är ett hot mot Tyskland. Efter att gruppen som kallar sig ”Hooligans gegen Salafisten” blivit blockerad ett flertal gånger beslutade man att börja protestera på gatorna.

Den 28 september i år samlade gruppen runt 300 personer i staden Dortmund för att protestera.

Gruppen beskriver sig som motståndare till salafism och strävan efter en global islamsk stat, ett så kallat kalifat. Man uppges vara en patriotisk grupp och använder slagord såsom ”Vår fana, vårt land, maximalt motstånd”. På sin Facebookgrupp tar man dock avstånd från exempelvis nationalsocialistisk symbolspråk.

Källor:
In Cologne, a clash between words and deeds
„Eine neue Qualität der Gewalt“


  • Publicerad:
    2014-10-27 13:45