KRISTIANSAND. En aggressiv meningsmotståndare, som gick till angrepp på Motståndsrörelsens kameraman i norska Kristiansand, ljuger om händelsen och påstår att han hotats med hembesök.

Det är Steffan Strandberg, som i en artikel som publicerats på NRK, fritt och ocensurerat får sprida lögner om en händelse som skedde efter att Motståndsrörelsens demonstration i norska Kristiansand hade avslutats.

Strandberg säger till NRK att han var ute med sin son på en kyrkogård, då han stötte på aktivister från Motståndsrörelsen. Han erkänner också själv att han uppträtt aggressivt.

— Min automatiska reaktion var att gå rätt emot dem och visa fingret. Jag bad dem dra åt helvete och lämna min stadsdel, säger Strandberg till NRK.

Strandberg blev därefter filmad och reagerade på detta med att fysiskt angripa Motståndsrörelsens kameraman, något han också erkänner för NRK.

Strandberg försöker därefter att rättfärdiga sitt våldsamma angrepp med att hävda att han blev hotad med ett hembesök och insinuerar att det skulle ha varit därför han filmades.

— Den ene skrek åt mig att han skulle leta upp mig och komma och plocka mig, hävdar Strandberg.

Frihetskamp har varit i kontakt med kameramannen, Oscar Bergström från Näste 1, för att höra vad han har att säga om händelsen.

Oscar Bergström filmar Haakon Forwald när han intervjuas av norsk TV.

Hej Oscar, kan du berätta lite om händelsen på kyrkogården och varför du filmade mannen från första början?

— Jo, aktionen hade ju avslutats och vi var på väg till bilarna, men på väg över en kyrkogård så hoppade plötsligt en rabiat man upp framför oss, som viftade med armarna, visade fingret och skrek. Jag tänkte naturligtvis att detta var vart att dokumentera och tog upp kameran.

Hur var hans reaktion?

— Han försökte att slå kameran ur min hand, och då jag försökte gå till motangrepp så sprang en massa polismän mellan oss.

Vad gjorde han då?

— Han blev än mer aggressiv, viftade med armarna och skrek mot oss.

Han försöker ju att rättfärdiga sitt angrepp med att hävda att någon ska ha skrikit till honom att vi skulle leta upp honom och ”plocka honom”, och därigenom antyda att det är därför vi filmar människor och meningsmotståndare.

— Nej, ingen ropade att han skulle spåras upp och ”plockas”. Däremot så kan någon ha ropat till honom något liknande som ”Kom hit då!”, när han stod bakom polismännens beskydd och var aggressiv.

— Att vi skulle filma människor för att leta upp dem och göra några slags våldsamma ”hembesök” är naturligtvis vansinne. Vi har inget intresse av det och filmar endast för att dokumentera våra aktiviteter.

Ursprungligen publicerat på Frihetskamp.


  • Publicerad:
    2017-07-30 17:25