MÅNGKULTUREN. En afghan dömdes våldtäkt på ett familjehem. Under rättegången gjorde den 61-åriga svenska familjehemsmamman allt för att få afghanen friad och slängde till och med slängkyssar åt honom. Uppdaterad

Sayedamin Stanikzai och Ann Kristin Leifsdotter.

Afghanen Sayedamin Stanikzai (011269-9277) dömdes av Göteborgs tingsrätt för att ha sexuellt ofredat en flicka och för att ha våldtagit en annan flicka till sluten ungdomsvård i 5 månader och utvisning i 10 år. Det sexuella ofredandet skedde i april 2018 på det familjehem där han bodde när han på natten hade gått in i en 13-årig flickas rum och lagt sig bredvid henne. Trots att hon sa ifrån och bad honom att gå höll han fast och kysste flickan. Våldtäkten skedde på eftermiddagen den 30 november 2018 då han tvingade sig på en tonårsflicka som bodde i en separat lägenhet som låg i en tillbyggnad på familjehemmet och våldtog henne vaginalt.

Straffvärdet för brottet var enligt rätten 2 år och 8 månader, men att straffet ändå blev så kort beror på att Stanikzai enligt folkbokföringen bara ska ha varit 16 år gammal när brotten begicks. På bilder från samma tidsperiod ser Stanikzai dock klart äldre ut. Om hans ålder skulle stämma så skulle han dessutom endast ha varit 13 eller 14 år gammal när han under hösten 2015 kom till Sverige som ett så kallat ”ensamkommande flyktingbarn”, vilket inte är så troligt.

Bilder upplagda på afghanens Facebook-konto under sommarhalvåret 2018.

Familjehemsmamman som heter Ann Kristin Leifsdotter (571129-4800) fick enligt domen reda på vad Stanikzai hade gjort direkt efter det sexuella ofredandet mot den 13-åriga flickan och hon visste också att en tredje flicka hade utsatts, men gjorde ändå ingenting åt det och lät honom bo kvar på hemmet. Under utredningen och rättegången gjorde dessutom familjehemsmamman allt hon kunde för att skydda afghanen.

Rätten skriver:

När det gäller Ann Kristin Leifsdotter har det klart framgått i målet att hon har en negativ inställning till målsägande 1, målsägande 1 mamma och Abigail Ufkes men att hon har en positiv inställning till Sayedamin Stanikzai. Innan hennes förhör ville hon inte vittna när målsägande 1 satt i förhandlingssalen. Detta behövde hon dock göra. Vid lunchpaus ville hon gå fram till Sayedamin Stanikzai vilket hon inte fick och hon slängde då handkyssar till honom. Hon har i förhöret lämnat olika uppgifter och inte alltid svarat på åklagarens frågor. Vidare har hon lämnat uppgifter som inte alls stöds av vad andra berättat. T.ex. har hon inledningsvis uppgett att målsägande 1 och Sayedamin Stanikzai var kamrater och att målsägande 1 var inne i Sayedamin Stanikzai rum 2-3 gånger i veckan och att det var så hela tiden. Detta har varken målsägande 1 eller Sayedamin Stanikzai uppgett. Sayedamin Stanikzai har uppgett att målsägande 1 bara hade varit inne på hans rum 3-4 gånger. Även om Ann Kristin Leifsdotter hörts under ed anser tingsrätten att hennes uppgifter får tas med försiktighet, i vart fall när det gäller uppgifterna om målsägande 1.

Leifsdotter har genom åren arbetat hårt för att rasfrämlingar ska få stanna i Sverige och troligtvis kommer hennes försörjning nästan helt och hållet från denna verksamhet då hon driver ett familjehem med flera inneboende och då staten betalar ut många tusen för varje boende. På nätet kan man hitta att Leifsdotter i september 2015, under namnet Anki Leifsdotter, var med i en flyktingpropagandaartikel på TV4 tillsammans med en annan ung afghansk man som då bodde hemma hos henne. Här kan man se filmklippet. En annan artikel är från maj 2015 i Härryda-Posten. Hon har varit med i fler artiklar och inslag än dessa två och man hittar dem om man söker på hennes namn.

Leifsdotter verkar dessutom tidigare ha varit gift med en afrikansk man. Bilderna på hennes Facebook tyder på att hon gifte sig med afrikanen 2010 och i målförteckningen framgår det att hon 2012 var part i ett mål gällande äktenskapsskillnad och 2015 part i ett mål gällande bodelning med en man med ett afrikanskt namn. Om giftermålet var arrangerat för att afrikanen skulle få uppehållstillstånd eller om det var äkta är svårt att bevisa.

Målförteckningen visar att hon har genomgått en äktenskapsskillnad samt en bodelning med en afrikansk man. Klicka för att förstora.

Tingsrättsdomen blev aldrig överklagad och har sålunda vunnit laga kraft.

Källor:
Göteborgs TR B16192-18 Dom 2019-03-06
Målförteckning


  • Publicerad:
    2019-04-08 18:30