Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Våldtäktsman skapar konflikter inom Göteborgs extremvänster

Av Redaktionen, 2014-05-27
redaktionen@nordfront.se

GÖTEBORG. Två av SUF:s lokalavldelningar tar nu avstånd från RS då Stefan Berg från RS i Göteborg tydligen ska vara en våldtäktsman.

Stefan Berg ska enligt andra vänsterextremister ha våldtagit en kvinna.

Stefan Berg ska enligt andra vänsterextremister ha våldtagit en kvinna.

SUF Göteborg och SUF Uddevalla-Lysekil har nu tagit avstånd från Rättvisepartiet Socialisterna. Detta då syndikalisterna menar att RS i Göteborg inte hanterat ett våldtäktsfall på ett korrekt sätt.

I ett uttalande på Facebook från de två SUV-klubbarna framkommer det att det är den ökände vänsterextremisten Stefan Berg som är våldtäktsmannen. Berg har tidigare varit inblandad i konfrontationer med Motståndsrörelsen i Göteborg och var en av få vänsterextremister som dök upp i Bollnäs när Motståndsrörelsen höll en demonstration i staden 2012. I övrigt är Berg känd som vänsterextremisten som blev påkörd av en polisbil och fick en lång åktur där han fick kämpa för att inte ramla av bilen.

SUF-klubbarna inleder sitt uttalande på Facebook med att citera vad två personer som har insyn i fallet har skrivit:

Nu har beslutet fattats på det extrainsatta partistyrelsemötet igår (sön 18 Maj) med anledning av våldtäktsanklagelser mot Stefan Berg och anklagelser om mörkning av våldtäktsanklagelser mot samma person av Kristofer Lundberg och Amer Mohammed Ali. Detta har inte offentliggjorts ännu men vi har tagit del av beslutet via olika kanaler.

Beslutet som togs var att både Kristofer och Amer går helt fria med motivationen att de handlade felaktigt men oavsiktligt och Stefan Berg har krävt att kontrollkommissionen (det utredande organet i partiet) ska undersöka om utredningen har gått rätt till och han har blivit suspenderad från partiet. (något som borde ha skett från första början för alla tre)

En bakgrund till kritiken mot beslutet är att både Amer och Kristofer närvarade på partistyrelsemötet med rösträtt. De hade alltså rätten att själva påverka och rösta om konsekvenserna för deras handlingar. Men även om de hade närvarat utan rösträtt så hade det i sig också vart helt fel då de redan har gett sin redogörelse till utredningsgruppen. Varför ska de ha mycket mer utrymme och möjlighet att påverka beslutet än de personer som utsatts för deras handlingar?

Beslutet rörande Amer och Kristofer visar på den enorma bristen på kunskap som råder inom Rättvisepartiet Socialisterna gällande strukturella förtryck. Som om att alla som är en del av en maktstruktur är det helt medvetet. Motivationen är alltså ”Kristofer och Amer misstrodde och attackerade överlevaren för en våldtäkt, men eftersom de gjorde det utan att förstå att de var en del av ett förtryck mot kvinnor så är det okej”.

Rörande beslutet om Stefan Berg så finns det ingen anledning för RS att inte utesluta honom på partistyrelsemötet. Det finns inget i stadgarna som begränsar och det sänder ut helt fel budskap om hur man hanterar våldtäktsmän i partiet. Det visar inte på något sätt att man har en nolltolerans mot sexism och kvinnoförtryck utan snarare tvärtom där man anser att det är viktigare att processen sker på våldtäktsmannens villkor istället för att som organisation tydligt ta avstånd.

Det är helt sjukt att processen har fått gå till på det här sättet (exklusive utredningsgruppen som gjorde ett riktigt bra jobb). Att besluten fattas helt på förövarnas villkor på ett fruktansvärt korrupt sätt, hur det hela tiden har daltats med en våldtäktsman. Hur vittnen och överlevare har blivit illa bemötta och utfrysta och framför allt, hur Rättvisepartiet Socialisterna inte ser sin skuld i det här. Detta är en fråga om strukturell sexism och elitism inom partiet. Anledningarna till att detta har hänt är för att det finns en struktur inom partiet som inte förebygger sådana här saker och som inte hanterar dem på rätt sätt när det sker.

Linnea Wallberg och Klara Heydar

SUF Göteborg och SUF Uddevalla-Lysekil skriver sedan själva följande:

Med bakgrund av detta anser SUF-klubbarna Göteborg och Uddevalla-Lysekil att allt förtroende för RS som organisation är förlorat, och vidare, att RS Göteborgs direkta försvar av våldtäkt och uppbyggandet av en kultur som underlättar för och frikänner våldtäktsmän gör dem till ett direkt hot mot de som vill organisera sig för socialism och feminism – särskilt kvinnor. Därför fördömer vi härmed dem och fastslår en officiell policy rörande RS Göteborg, och i synnerhet Stefan Berg, Kristofer Lundberg och Amer Mohamed Ali, om att aldrig medverka i några som helst nätverk eller samarbeten med dem. Vi kommer inte heller acceptera dessa tre personers närvaro vid demonstrationer, föreläsningar, manifestationer, möten och så vidare och se till att de avlägsnas om de dyker upp. Vi sträcker även ut en hand till våra kamrater i övriga organisationer att tillämpa denna policy.

Givetvis handlar detta i sista hand inte om RS och vi önskar inte gå i polemik med dem – det handlar om sexism, maktordningar, förtryck och våldtäktskultur, problem som inte är isolerade till eller unika för RS. Därför tänker vi även tillämpa denna policy mot andra organisationer och personer som uppvisar samma vidriga beteende. RS kan därmed såklart också återupprätta sitt förtroende genom att göra sig av med dessa avskum och ta tag i sina interna problem. Vår kamp är lika mycket en kamp mot våra klassfiender som den är en kamp mot patriarkala förrädare inom våra egna led.

En kort sammanfattning av historien:

  • Stefan Berg ska ha våldtagit en kvinna, med stor sannolikhet en vänsterextremistisk kvinna. Berg är ännu inte utesluten ur Rättvisepartiet Socialisterna, utan verkar vara tillfälligt avstängd.
  • Kristofer Lundberg och Amer Mohamed Ali har försvarat Stefan Berg och ska på något sätt ha ”angripit” våldtäktsoffret, antagligen genom att ifrågasätta att hon blivit våldtagen eller liknande.
  • Stefan Berg, Kristofer Lundberg och Amer Mohamed Ali kommer bli attackerade av SUF om de dyker upp på vänsterarrangemang som SUF Göteborg och SUF Uddevalla-Lysekil närvarar på.
  • De aktuella SUF-klubbarna anser att Rättivsepartiet Socialisterna utgör ett hot mot socialister och feminister då RS har byggt upp en ”kultur som underlättar för och frikänner våldtäktsmän”.
  • Kampen mot ”patriarkatet” är lika viktig som klasskampen för de aktuella SUF-klubbarna.

Stefan Berg är dock inte den enda vänsterextremisten som behandlar kvinnor dåligt men ändå tolereras inom delar av den extrema vänstern. Adam Taylor i Revolutionära fronten är ett annat exempel som Nordfront avslöjade tidigare i år.

I händelse att SUF-klubbarna raderar sitt inlägg på Facebook så finns det förevigat HÄR. Uttalandet har i efterhand spridits av andra vänsterextremister på Facebook, till exempel gruppen Ta tillbaka välfärden som konstant bryter mot Facebooks regler och uppmanar till brott mot oliktänkande.

Källa:
Uttalanade på Facebook från SUF Göteborg


  • Publicerad:
    2014-05-27 13:45