NORRLAND. På kort tid har flera överfalls- och gruppvåldtäkter svept över landets nordligaste delar. Våldtäkterna har lett till protester mot rasism från lokala vänsterextremister.

På kort tid har överfallsvåldtäkter rapporterats i Kiruna, Luleå, Piteå och Umeå. Skärmbild: Google maps. Klicka för förstoring.

Just nu utreder polisen i Region Nord inte mindre än fyra överfallsvåldtäkter. Tre av dessa har skett i Norrbotten, där den första var en gruppvåldtäkt som ska ha skett vid en tunnel i centrala Luleå under natten mot den 12 september.

Polisen har varit väldigt förtegen om händelsen, men enligt uppgifter till Nordfront pekar signalementen mot afghanska gärningsmän.

Kring midnatt natten till den 27 september blev också en kvinna överfallen och våldtagen i Kiruna. Det är i ärendet oklart om det är fler än en gärningsman som eftersöks av polisen.

Bara dagar senare, på tisdagskvällen den 29 september, ska en kvinna ha blivit överfallen och gruppvåldtagen av två män vid Stadshotellet i centrala Piteå. Polis och ambulans kom snabbt till platsen, men ingen har ännu gripits för dådet.

— Vi letar efter två män, vi har fått en viss beskrivning av deras utseenden, men vi har inga misstänkta i nuläget. Vi fortsätter utredningsarbetet, och väntar på en del analyser, kommenterade kriminalkommissarie Aron Backman händelsen nyligen till SVT.

I helgen var det också återigen dags för en överfallsvåldtäkt i norra Norrland, då en kvinna ska ha överfallits och våldtagits i området Väst på stan i Umeå vid 04.30-tiden under natten till söndagen. Enligt uppgifter från lokaltidningen Västerbottens-Kurriren (VK) är det vid ett promenadstråk nere vid älven som den misstänkta överfallsvåldtäkten ska ha ägt rum.

VK beskrev under söndagen stora polisavspärrningar vid strandpromenaden samt stora presenningar innanför avspärrningarna.

Även i fallet med Umeå-våldtäkten är polisen förtegen, men skriver på sin hemsida:

Polisen utreder en misstänkt våldtäkt, hur själva händelsen gått till är ännu inte klarlagt. Utredningsarbetet fortsätter under kvällen och under måndagen kommer nya förhör att hållas. En person medtogs till sjukhus efter händelsen. Men man bedömer att det inte är någon fara för allmänheten. I nuläget så finns det ingen misstänkt.

En del av den norrländska mångkulturen
I senaste avsnittet av Studio Bothnia diskuterade Robert Eklund och Simon Holmqvist överfallsvåldtäktsvågen i norra Norrland. Enligt de två norrlänningarna är det fortfarande relativt ovanligt med den här typen av våldtäkter i landets nordligaste delar, varför det är uppseendeväckande att det sker så många på så kort tid.

— Även om mångkulturen har etablerat sig här uppe sedan en tid tillbaka är gruppvåldtäkter fortfarande inte lika vanligt som i övriga delar av landet, konstaterar Simon Holmqvist.

— Men hela Sverige ska bli mångkulturellt och i ett mångkulturellt samhälle är det såna här problem kvinnor får utså, säger Robert Eklund.

Man påpekar också det lustiga i ett parti som Rättvisepartiet socialisterna anordnar en manifestation mot rasism efter att det framkommit att afghanska gärningsmän eftersöks för gruppvåldtäkten i Luleå.

— De är mest rädda för den så kallade rasismen efter såna här fall. Att vanliga svenska människor kan bli upprörda över att vi har invandrare här, konstaterar Eklund.

Man berättar också att Rättvisepartiet socialisterna i Norrbotten sedan tidigare är kända som ”Våldtäktspartiet socialisterna”. Detta efter att en av de afghanpojkar som partiet rekryterat till sig dömdes för en uppmärksammad våldtäkt på en svensk kvinna 2018.

Se avsnittet:


  • Publicerad:
    2020-10-05 12:27