SMÅLAND. 44-årige Bekim Dzelili dömdes i tingsrätten till 13 års fängelse och utvisning för ett stort antal våldtäkter mot barn. Men hovrätter sänker nu straffet och låter pedofilen stanna i Sverige.

Det var i maj som Eksjö tingsrätt dömde främlingen Bekim Dzelili (19740502-3354) från Ekenässjön till 13 års fängelse och livstids utvisning efter att ha våldtagit sin särbos dotter flera hundra gånger sedan denne var endast 9 år gammal. Brotten han fälldes för var grovt sexuellt övergrepp mot barn, misshandel, olaga hot och grov våldtäkt mot barn och inkluderar även brott mot särbon.

Vid minst ett tillfälle ska han också ha slagit flickan för att hon försökt protestera för mycket under våldtäkten. Flickan har då berättat att det ”svartnade för ögonen”. Vid ett tillfälle spelade hon in ljud från en våldtäkt med sin mobil och när hon var 11 år bestämde hon sig för att berätta allt för sin mor först när hon fyllt 13, eftersom hon inte trodde att någon skulle tro henne innan dess.

Den dömde främlingen har nekat till de flesta av brotten, men medgivit att han onanerat framför styvdottern vid två tillfällen. Han menar dock att den då 11-åriga flickan ska ha godkänt hans beteende.

Dzelili överklagade fallet till Göta hovrätt som fastställer domen i skuldfrågan. Man konstaterar att det ”varit fråga om minst 100 tillkommande fall av våldtäkt mot barn” och att ”övergreppen haft sådan frekvens att det blivit en del av [flickans] vardag och något som hon bara låter ske”.

Däremot sänker man straffet till 12 års fängelse och river upp utvisningsbeslutet. Man menar att Dzelili, som är alban men medborgare i Serbien, har alldeles för starka band till Sverige där han levt i 20 år, samtidigt som han saknar band till Serbien:

Som hovrätten nyss angett har Bekim Dzelilis brottslighet innefattat mycket svår integ-ritetskränkning och har ett mycket högt straffvärde. Emellertid är det inte synnerligen högt. Inte heller kan det sägas att han trots sin långa bosättning i Sverige alltjämt har en svag anknytning hit. Det föreligger därför inte synnerliga skäl att utvisa honom och tingsrättens beslut härom ska upphävas.

2013 sänkte Göta hovrätt straffet för Dzelili efter att han dömts till 2 år och 6 månaders fängelse för grov misshandel på två av sina egna barn. Även här fastställde man domen i skuldfrågan men valde likväl att sänka straffet till 2 års fängelse.

Källor:
Eksjö TR: B 147-20
Göta hovrätt: B 1631-20
Göta hovrätt: B 3494-12


  • Publicerad:
    2020-07-28 11:00