TYSKLAND SPD vann i slutändan över Merkels CDU och blir största parti. Men med 25,7 procent av rösterna kommer man inte att kunna bilda regering utan stöd.

Efter nattens rysare i Tyskland står det klart att det socialdemokratiska SPD blir landets största parti med 25,7 procent av rösterna. Det är en ökning med drygt 6 fem procent från förra valet.

Samtidigt gjorde Angela Merkels kristdemokratiska CDU ett katastrofval och backar från 32,9 procent i förra valet till 24,1 procent, vilket också gäller vänsterpartiet Die Linke som bara får 4,9 procent.

Inte heller för invandringskritiska Alternativ för Tyskland (AfD) gick det särskilt bra. AfD backar från från 12,6 till 10,5 procent av rösterna.

"Jamaicansk allians" kan stjäla makten

SPD:s seger är dock så knapp att man inte kommer att kunna bilda någon stabil regering utan att samla ett ordentligt stöd i parlamentet.

Det liberala partiet FDP som tillsammans med De gröna gick framåt i valet öppnar nu för att skapa en så kallad jamaicansk allians tillsammans med CDU. Man syftar då på att de tre partiernas färger, gul, grön och svart, är detsamma som den jamaicanska flaggan.

Tillsammans skulle de tre partierna samla en knapp majoritet i parlamentet.

SPD söker också mitten-samarbete

Ett segervisst SPD menar sig dock ha ”väljarnas mandat” att bilda regering tillsammans med FPD och De gröna. Efter förra året valde man efter fem månaders förhandlingar att stödja Merkels CDU-regering, men man verkar inte intresserade av att ge CDU samma erbjudande.

— De [väljarna] har stärkt tre partier: Socialdemokraterna, De gröna och FDP, och därmed är detta ett tydligt mandat som medborgarna i detta land har gett. Dessa tre borde bilda nästa regering, säger SPD:s förbundskanslerkandidat Olaf Scholz i en kommentar.

Det återstår alltså ännu att se om det blir SPD eller CDU som bildar regering med stöd av mittenpartierna, men en självsäker Scholz spår att han kommer att styra Tyskland som förbundskansler till jul.