USA. En del väljare har betett sig ovanligt i årets presidentval, om det inte förekommit systematiskt valfusk. Spontant valfusk har dock förekommit i år som i tidigare val.

Systemmedier i väst anklagade USA:s sittande president Donald Trump för att redan i förväg att vägra inse att han förlorade presidentvalet – redan innan alla röster räknats; att han är en dålig förlorare och att han är på väg att göra kupp för att behålla makten.

Redan på valnatten publicerade brittiska The Guardian följande presentation:

Överst i bild två fotografier av Joe Biden som ser hyfsat normala ut. Längst ned till vänster en bild av Trump där han ser ovanligt gammal och dyster ut. I mitten leder Biden som står främst och ser glad ut medan Trump höjer en knuten svartbehandskad näve och ser ut att skälla på någon.

Budskapet är klart: Biden är den som The Guardian vill ha som president i USA, och han utropas till segrare.

Men valet som ännu inte är avgjort, uppvisar stora anomalier som antingen tyder på en exceptionell situation eller på att det förekommer systematiserat valfusk.

— Om man räknar de giltiga rösterna, vinner jag lätt. Om man räknar de ogiltiga rösterna, kan de försöka stjäla valet, sade Trump i torsdags.

— Det är märkligt hur dessa poströster är så ensidiga, sade han också.

Brittiska public service-bolaget BBC skrev redan på onsdagsmorgonen om att Trump ljög om valet.

USA:s val riskeras av att Trump kommer med grundlösa anklagelser om valfusk.

BBC hade inga som helst möjligheter att ha kunnat undersöka huruvida Trumps påståenden om valfusk är grundlösa eller inte; ändå påstår BBC detta, helt utan egen grund, som om det var ett faktum.

Som Nordfront tidigare rapporterat, ledde Demokraternas utmanare Joe Biden med 93 procents övervikt mot sittande presidenten Donald Trumps fem procent efter att 83 procent av rösterna räknats i huvudstadsregionen District of Columbia.

Det är i sig normalt en orimlig skillnad mellan två presidentkandidater där de nationella mätningarna visat på en ledning för Biden med 10 till 15 procent. De nationella mätningarna är också missvisande, eftersom USA är en republik – snarare än en demokrati – där elektorsrösterna avgör valet, inte folkets enskilda röster som sådana.

Under valnattens ”ödesdigra” klockslag 04:00 då flera vågmästarstater – så kallade swing states där stödet för de båda främsta presidentkandidaterna vägde relativt jämt – plötsligt stoppade räkningen av rösterna, var det enligt dittills antal räknade röster klart att Trump skulle komma att vinna valet.

Klockan 04:00 kom till exempel en leverans av fler än 130 000 Bidenröster till ett rösträkningscenter i Detroit, hävdar denna vallokalarbetare:

Klockan 06:23 gjorde stödet för Biden i staten Wisconsin – som drabbats hårt av Black Lives Matter-upplopp under året – ett plötsligt skutt uppåt i antalet räknade röster, vilka då gjorde att han gick om Trump i valet:

Under rösträkningen i Wisconsin hände något drastiskt vilket fick Biden att oväntat ta ledningen.

Medan majoriteten av systemmedier i väst hyllar Bidens förmodade seger och hånar Trumps gnäll över att inte ha erkänt sig besegrad, hånar regeringar i öst USA för att den amerikanska federationen är på fallrepet, inte minst den skrävlande ”Trumpeten” själv.

Trump har själv bidragit till att dra löje över sig genom att flera gånger på sociala medier uttryckt ”förvåning” över att man räknar röster även efter valdagen, vilket i sig är ett konstigt uttalande eftersom man alltid räknar förtidsrösterna efter det att vallokalerna har stängt på valdagen. Rösträkningen kan pågå i många dagar innan alla röster är räknade.

– Demokratin fungerar, kommenterar Joe Biden enligt The Guardian, och i skrivande stund leder Biden med nästan 4 miljoner allmänna röster.

Men Tucker Carlsson Fox News tror att många amerikaner aldrig mer kommer att lita på ett valresultat i de allmänna valen. Precis som i valet år 2000 kommer nu årets val inte att avgöras av de röstande, utan av jurister och domare. Massmedierna har också piskat upp stämningen av att årets val är ett ”ödesval”, mer än någonsin tidigare, så i år är situationen mer infekterad än någonsin.

USA: s oförmåga att räkna röster är en nationell skam och det är farligt”, skriver Glenn Greenwald för Zero Hedge.

Nationer som är mycket fattigare och mindre tekniskt avancerade har inga problem med att hålla snabba och effektiva val. Misstro mot amerikanska resultat är farligt men rationellt.

Ändå har någonting märkligt hänt med valstatistiken från ett flertal stater, och det gäller just vågmästarstaterna. Trumps misstro mot stater som stoppade rösträkningen innan alla valdagsröster räknats, parat med Bidens plötsliga ökning ser konstig ut när man tittar på siffrorna för rösterna som gått till demokratiska senatorer.

Det republikanska Twitterkontot US Rebel har en intressant – om än i mitt tycke något förhastad – analys av röstsplittrandet i de olika vågmästarstaterna.

Klicka på bilden för att komma till US Rebels tråd på Twitter med fler exempel, samt kritik mot hans analys.

Visserligen finns det ett litet antal röstsplittrare – väljare som röstar på olika partier lokalt, regionalt och nationellt. Men normalt väljarbeteende är att en republikan som röstar på Donald Trump även röstar på republikaner att representera dem i senaten. Väljare som röstar på demokraten Biden tenderar att rösta på demokrater till senaten.

Nu kan vi inte ur statistiken se om det verkligen är röstsplittrare som har röstat olika på senatorer och på presidentkandidat; vi har bara samlad statistik från en del av staterna.

När det gäller stater som haft klar majoritet för Trump, respektive stater där majoriteten tvärsäkert valt Biden, som New York State, splittrar väljarna – som väljarkollektiv – inte sina röster.

När det gäller vågmästarstater är diskrepansen större, som om det inte bara är så att demokratiska och republikanska väljare är ungefär lika många, utan samtidigt splittrar sina röster mer.

En invändning mot detta är, att det finns republikaner som egentligen vill ha en republikansk federal regering, men som ogillar Trump så mycket att de hellre röstar på Biden som president, som har en mer sympatisk personlig framtoning, ungefär som väljare kunde höras säga rösta på Ronald Reagan i valet mot Jimmy Carter 1980, för att Reagan hade ett mycket trevligare leende.

Det tveksamma med det resonemanget är att splittrande av röster huvudsakligen sker i vågmästarstaterna, som på valnatten i flera fall visades vinnas av Trump, men plötsligt slog om – med Trumps ord om hur märkligt det är att så många sent räknade röster är så ensidigt ”blå”, det vill säga en röst på Demokraterna. Samma sak skulle lika tydligt kunna ske även i säkra stater.

Om den uppkomna situationen inte  beror på systematiserat valfusk, blir det intressant att i kommande sociologiska studier utröna vilka psykosociala faktorer som fått detta att hända med särskild tydlighet i vågmästarstaterna – om inte själva analyserna av anomalierna är felaktiga i grunden. Det kommer också att krävas en analys av i vilken utsträckning röstsplittring faktiskt förekommit i ”tvärsäkra” stater. Men situationen är så pass ovanlig att den inte har diskuterats på tjugo år, eller kanske mer.

Och även om det inte förekommit systematiserat valfusk, verkar det spontana valfusket ha varit relativt omfattande även i detta val, inte minst med incidenter avslöjade av Project Veritas.

I veckan postade kontot Theo_fletcher upp en video på Twitter föreställande en man som konfiskerat röster som gått till Donald Trump och som eldar upp dem – enligt berättarrösten cirka 80 röster – i ett uppenbart kriminellt förfarande. Kontots användare har sedan raderat videon. Men hade samma sak skett i Sverige med röster skulle det förmodligen lett till omfattande utredningar och eventuellt kommunala omval.

Dessa Trumpröster hittades i soporna:

Andra valfuskincidenter som rapporterats är att fler 100-åringar än vad som finns registrerat har röstat i Michigan och i Philadelphia.

En 118 år gammal man, William Bradley i Michigan har röstat på Biden:

liksom 119-åriga Donna Bridges.

I följande video syns en person kryssa i sju valsedlar för Joe Biden:

Naturligtvis finns det inget som säger att inte valfusk har förekommit för Trumps räkning, men precis som efter valet 2016 är det vänsterpartiet Demokraterna som pekas ut som de värsta (och hittills kanske enda) fuskande partiet, eller deras anhängare.

Vem som i slutändan vinner valet avgörs när elektorerna röstar om vem som ska bli president. Det görs den 14 december. Senast den 23 december måste dessa röster ha nått och räknats i Washington, D.C; sedan ska valet vara klart. Om inte president Trump kommer att processa vidare om valresultatet.


  • Publicerad:
    2020-11-07 17:29