FOLKUTBYTET Han erbjöd sig hjälpa kvinnan upprätta ett testamente men fick henne att underteckna ett gåvobrev. Han har satt bedrägerier i system, men alltid undgått rättvisan.

Fenomenet rasfrämmande folkutbytare, som antingen lurar pengarna av äldre isolerade demenssjuka svenskar – eller också begår direkta övergrepp mot dem, visar inga tecken på att försvinna.

Den Malmöbaserade juristen Soheil Naderi lämnade den 2 februari 2021 96-åriga och demenssjuka Ingeborg Spohns hem i Älvsjö med undertecknade dokument som bekräftade överlåtelsen till honom av hennes bostad och förmögenhet. Han hade erbjudit sig att hjälpa henne upprätta ett testamente. Det den isolerade demenssjuka kvinnan i själva verket underteckade var ett gåvobrev, där hon skänker bort sin 7-miljonersvilla till Naderi samt ett testamente enligt vilket han ärver hela hennes förmögenhet. Ingeborgs gode man Karin Lycke kommenterar till SVT:

— Hon har inte förstått innebörden av det hela. Det är helt orimligt att hon skulle vilja ge allt till en person hon inte känner.

Nadiri postade fem dagar efter sitt besök hos Ingeborg sin begäran om ett övertagande av hennes bostad. Lantmäteriet kunde dock konstatera att Nadiri begått misstaget att bevittna sin egen gåva, vilket är olagligt. När en anställd vid myndigheten av denna anledning kontaktade Ingborg Spohn per telefon fick hon beskedet att kvinnan inte alls önskade ge bort sin bostad samt att hon inte hade någon kännedom om något gåvobrev.

Konsekvensen blev ett rättsligt efterspel, där Soheil Naderi tagit ärendet till Högsta domstolen med försäkringar om att Ingeborg Spohn hela tiden varit fullt medveten om vilka handlingar hon undertecknat.

— Han har förmått henne att skriva under, det är inte Ingeborgs vilja. Hon vet inte ens vem den här Soheil Naderi är, säger Karin Lycke.

Testamentet är inte annihilerat och ingen kan i dagsläget ge svar på frågan vad som verkligen inträffar med Ingeborgs bostad och livsbesparingar den dag hon går bort.

Många gånger anmäld men aldrig dömd

SVT Nyheter Skåne berättar om tidigare tillfällen, där Soheil Naderi fått klienter att signera gåvobrev. 2015 undertecknade en demenssjuk 86-årig man i Malmö ett gåvobrev, enligt vilket han överlät två miljoner till Naderi. Vid mannens frånfälle skickade juristen så in sin begäran om att få tillgång till pengarna, vilket kom att bli inledningen till en rättsprocess med mannens barn, som slutade med att Naderi till tog tillbaka sitt krav. Minst 12 klienter har genom åren polisanmält den rasfrämmande juristen för bedrägeri. Soheil Naderi har dock aldrig dömts för något brott.