NORDFRONT Martin Saxlind summerar Nordfronts verksamhet i juli och augusti.

Månaden som gått

I Månaden som gått summerar chefredaktören Nordfronts arbete den gångna månaden och resonerar kring hemsidans utveckling.

Förra månaden hann jag inte skriva en månadsrapport för juli. Därför summeras både juli och augusti i den här artikeln. Förutom att vara sommarens två sista månader var dessa månader också de sista månaderna innan valet som hålls imorgon, varför det varit en väldigt intensiv period för Nordfront-redaktionen där vissa av oss varit mer inblandade i valrörelsen än andra.

Bellum

I början av juli var jag och mina poddkollegor i Bellum på plats när Gym XIV smyglanserades. Vi spelade på plats in ett avsnitt av podden och jag passade på att intervjua en av personerna som driver det nya gymmet åt Nordfront.

Senare i juli var det dags för Nordendagarna där Bellum arrangerade tävlingen Årets nordman. Efter tävlingarna spelades ett kort avsnitt in där vi bland annat intervjuade vinnaren Nicklas Norling.

Radiointervjuer

På temat radiointervjuer kan det också nämnas att Radio Nordfront och Nordic Frontier gjorde två intressanta intervjuer. Radio Nordfront hade äran att få intervjua Fredrik Hagberg, en av ledarna för aktivistorganisationen Nordisk Ungdom som var verksam i Sverige 2010-2019. Nordic Frontier intervjuade i sin tur den nationelle veteranen Mark Collett från Storbritannien.

Debatt-tjafs och dödsstraff

Nordfront-skribenten Marcus Hansson har fortsatt att producera tankeväckande och ibland provocerande artiklar. Till att börja med kritiserade han Alternativ för Sverige (AfS) för att de framställer sig som det enda nationella partiet i Sverige. Detta följdes sedan upp av att Nordiska motståndsrörelsen utmanade AfS på debatt, vilket AfS dock inte nappade på. Jag gav själv min syn på detta i artikeln ”Angående NMR vs AfS-debatten” och Nya Dagbladet fyllde också på med att de anser att det finns vissa frågetecken kring AfS.

Oavsett debatter och eventuella meningsskiljaktigheter hjälpte Näste 1 föredömligt till med att hålla lite rent i Stockholm inför AfS:s valkickoff.

En annan sak Hansson berörde i juli var frågan om dödsstraff, en intressant och komplicerad fråga. Om detta skrev Hansson tre läsvärda artiklar:

Den enda valpodden

I mitten av augusti lanserade Nordisk Radio en valpodd, Den enda valpodden, som sedan dess gått att följa på Nordisk Radio och Nordfront. Det sista avsnittet av valpodden kommer sändas ikväll och imorgon kommer Nordiska motståndsrörelsen sända en valvaka.

Den enda valpodden har i min mening varit en lyckad satsning där många olika röster har hörts, inklusive en del personer som inte tidigare hörts i radio men nu visat att de gör sig väldigt bra i det formatet.

NTV

Förutom radio har Kulturbunkern sänt ett avsnitt på temat skräck i juli. Nu inför valet har Daniel och Linus från Kulturbunkern förövrigt också släppt en filmserie som de kallar Valvaken.

Kriget och kriserna

I kölvattnet av Ukraina-kriget och sanktionerna mot Ryssland har den ekonomiska krisen i väst förvärrats. En positiv grej angående kriget är dock att Ryssland och Ukraina utväxlat krigsfångar. Bland dessa har det funnits Azov-soldater, vilket visar att de som oroat sig för att Ryssland kategoriskt skulle avrätta alla nationalistiska ukrainska soldater varit överdrivet alarmistiska.

Utöver detta verkar Saudiarabien, Turkiet och Egypten närma sig Ryssland genom att överväga att gå med i BRICS. Särskilt NATO-landet Turkiet, som kritiserat den egna krigsalliansen för att vilja dra ut på kriget i Ukraina och öppet deklarerat att man tänker stärka sitt samarbete med Ryssland, är intressant där. Det är som alla vet också Turkiet som sätter käppar i hjulen för den svenska medlemsansökan till NATO.

En annan omtalad händelse med koppling till kriget är att den ryske akademikern och opinionsbildaren Alexander Dugins dotter dödades av en bilbomb avsedd för hennes fader i mitten av augusti. Händelsen påverkar knappast krigets gång men visar hur personlig och bitter konflikten mellan Ukraina och Ryssland är.

Hemma i Sverige har Svenska kraftnät gått ut med att de planerar kontrollerade strömavbrott under hösten och vintern. I augusti drabbades Sverige också av det dyraste elpriset någonsin, vilket verkligen inte bådar gott inför vintern. Svenskarna kan alltså se fram emot att betala mer pengar än någonsin tidigare för el och ändå inte garanteras konstant tillgång till el under vintern.

Pantbanken Sverige gick också ut med att de under den första halvan av 2022 slagit rekord i hur mycket pengar de lånat ut till svenskar. Samtidigt som vanligt folk lider ekonomiskt kan de cirka 60 000 parasiter som jobbar åt EU glädja sig åt att unionen höjer deras löner i takt med den skenande inflationen.

Simon Holmqvist, som tidigt förutsåg att västs sanktioner mot Ryssland skulle slå tillbaka hårt mot våra egna ekonomier, menade i en artikel att man ändå kan se hoppfullt på krisen då hårda tider skapar hårda män och öppnar upp dörrarna för ett folkligt uppvaknande.

Knivdådet i Almedalen

I början av juli blev en kvinna knivhuggen mitt i Almedalen. Det visade sig att den misstänkte gärningsmannen skrivit tre insändare till Nordfront och därutöver påstås han ha deltagit i någon eller några av de öppna demonstrationer som Nordiska motståndsrörelsen arrangerat genom åren. Till alla svenskfientliga politikers och journalisters stora förtret kunde åklagaren tidigt konstatera att knivdådet inte hade något med Nordiska motståndsrörelsen att göra; mannens ”kopplingar” till rörelsen var gamla och hade inget med händelsen att göra, utan det verkar snarare handla om en psykiskt sjuk person i behov av hjälp som inte fick den hjälp han behövde och sedermera tog ut sin frustration på en kvinna som var en högt uppsatt chef inom den svenska psykiatrin. Summa summarum verkar det vara en tragisk händelse som fått stor uppmärksamhet då den skedde på en plats där många politiker och journalister befann sig. På grund av den politiska uppståndelsen kring fallet får vi så klart se till att följa ärendet och återkomma när åtal är väckt och förundersökningen förhoppningsvis släpps i ett ocensurerat skick.

Överfallet i Skellefteå

Delvis censurerad bild på flickan som delats på sociala medier av familjen.

Ett brutalt överfall i Skellefteå har dock media inte velat blåsa upp eller dra några politiska slutsatser av, trots att det nästan slutade i en tioårig flickas dödsfall. Steg för steg har det kommit fram att överfallet skedde i en mångkulturell stadsdel, att gärningsmannen var en storvuxen afrikansk yngling som ljugit om sin ålder (förmodligen för att familjen enklare skulle få uppehållstillstånd), att flickan utsattes för någon form av sexuellt övergrepp, ströps och lämnades att dö i skogen.

Undertecknad under ett torgmöte som Motståndsrörelsen arrangerade med anledning av överfallet.

Hamid Noury

Avslutningsvis kan det nämnas att domen i Hamid Noury-fallet som Nordfront följt kom i mitten av juli. Inte helt oväntat så dömdes Noury av Stockholms tingsrätt som av Sveriges regering fått i uppdrag att avgöra om iraniern är skyldig till mord och grovt folkrättsbrott. Straffet blev livstids fängelse och skadestånd till ”överlevare” och efterlevande till de som påstås ha avrättats på det iranska fängelse Noury jobbade på under slutet av 1980-talet.

Rekommenderad läsning

Om du uppskattar det Nordfront gör, överväg gärna att donera till vår verksamhet så att vi kan fortsätta utvecklas.