NORGE Valrossen Freya charmade hela Norge under sommaren när hon dök upp på badplatser och i hamnar i Oslofjorden. Nu har norska myndigheter avlivat henne för att människor inte lydde myndigheters uppmaningar att hålla sig borta från valrossen.

Under sommaren har en valross som befunnit sig i norska Oslofjorden blivit oerhört populär. Freya, som valrossen döptes till, hör egentligen hemma i ett arktiskt klimat men kom av någon anledning till södra Norge där hon bland annat solat på båtar och bryggor.

Valrossen var uppenbarligen väldigt nyfiken och tycktes uppskatta människors sällskap. Norska myndigheter har under sommaren gått ut med flera varningar och uppmaningar till människor att hålla som borta från Freya.

Detta har dock inte hörsammats och folk har samlats kring kändisvalrossen i stora skaror för att ta selfies och klappa henne. I vissa fall ska människor till och med ha setts simma med Freya.

Trots att man tidigare i sommar hävdade att en avlivning av Freya var ”inte är aktuellt” eftersom det rör sig om en fridlyst art, har nu det norska Fiskeridirektoratet dödat valrossen, med hänvisning till ”allmän säkerhet”, skriver norska VG.

— Beslutet om avlivning togs efter en helhetsvärdering där vi kom fram till att människors liv och hälsa kunde komma i fara, säger Frank Bakke-Jensen vid Fiskeridirektoratet i ett pressmeddelande.

Beslutet har nu väckt bestörtning hos allmänheten och norska myndigheter får nu kritik från hela världen. Enligt Fiskeridirektoratet hade man först en plan om att förflytta Freya, men i slutändan ansåg man att det hela var en för ”komplicerad” och ”farlig process”.

— Vi förstår att det här beslutet kan skapa reaktioner hos allmänheten, men jag är trygg med att det var rätt beslut. Vi fokuserar på djurens väl och ve men människors liv och hälsa måste gå först, säger Frank Bakke-Jensen.