STORBRITANNIEN. Sedan Brexit-omröstningen år 2016 har landets regeringar förhalat utträdet ur EU. I dagens allmänna val är Brexit återigen huvudfrågan för många väljare.

Idag går britterna till val för tredje gången på fyra år. Den stora frågan för dagen är om landets premiärminister Boris Johnson ska lyckas stärka sin position, och om det i så fall kommer att innebära att Storbritannien verkligen lämnar EU. Datumet för utträdet har skjutits upp flera gånger, och för tillfället är det 31 januari 2020 som gäller.

Att lämna – eller inte lämna – EU har varit den viktigaste frågan för britterna ända sedan folkomröstningen om saken år 2016, då majoriteten av britterna trots kampanjer och skrämselpropaganda från globalisterna och de mäktigaste institutionerna – inklusive de största massmedierna – valde att lämna överstaten.

Johnson beslutade att utlysa ett tidigarelagt val eftersom han inte lyckades få underhuset att godkänna hans utträdesavtal med EU. Idag leder han en minoritetsregering. Detta beror på att hans föregångare Theresa May inte lyckades stärka sitt förhandlingsmandat om ett utträde ur EU i ett extra val år 2017. Boris Johnson hoppas att han och Torypartiet ska vinna en majoritetsseger i dagens val.

Oppositionspartiet Labour som leds av Jeremy Corbyn vill förhala utträdet ytterligare genom att omförhandla avtalet. Corbyn vill sedan dessutom ha en ny folkomröstning i frågan där folket ska ges möjlighet att ta tillbaka sin röst om att vilja lämna unionen.

Labour har släpat efter i opinionsundersökningarna men ju närmare valdagen har kommit, desto mer har Corbyns parti knappat in på Johnsons försprång.

Johnsons förhoppning är att Konservativa partiet ska vinna en majoritetsseger så att han kan infria sitt löfte att Storbritannien ska lämna EU den 31 januari 2020. Han leder i dagsläget en minoritetsregering – ett resultat av sin föregångare Theresa Mays misslyckade försök att stärka sitt förhandlingsmandat om Brexit i ett brittiskt nyval 2017.

Källa:
Britterna röstar med brexit i fokus


  • Publicerad:
    2019-12-12 18:20