VÄNSTEREXTREMISM Robert Landberg, den lokala AFA-alkoholisten i Mariestad, har kastat köttbullar på sina alkispolare och jagat och skrämt kvinnor och invandrare.

2018 delade aktivister från Nordiska motståndsrörelsen ut flygblad på Nya Torget i Mariestad. Under aktiviteten cyklade vänsterextremisten Robert Landberg (19780920-6654) förbi och spottade mot en av flygbladsutdelarna.

Aktuell bild på Robert Landberg från förra året.

Nordfront skrev om incidenten efter att vi fått uppgifter från pålitliga källor som bekräftade att Landberg är med i AFA och ofta brukar agera vakt vid vänstertillställningar som prideparader. Ett annat återkommande mönster som noterades var att Landberg är en missbrukare som dömts för narkotikabrott fyra gånger och våldsamt motstånd en gång.

Förra veckan kom Landbergs senaste dom (B 2747-21) som också gällde den grövsta brottslighet han hittills gjort sig skyldig till. Han dömdes då av Skaraborgs tingsrätt till skyddstillsyn för olaga intrång, misshandel och fyra fall av skadegörelse. Utöver skyddstillsynen, som Frivården och Socialtjänsten ska planera, döms Landberg att betala över 75 000 kronor i skadestånd till sex olika målsägare.

Kastade köttbullar, misshandlade alkispolare och drog kniv

Robert Landberg var åtalad för två fall av misshandel. Den första misshandeln skedde en fredagskväll i juli förra året på en fest i ett lusthus utanför en Circle K-mack. De lokala alkoholisterna hade samlats i byggnaden och när Landberg kom dit råkade en Leif tilltala honom med fel förnamn, vilket blev startskottet för ett fylleslagsmål. Leifs partner berättar följande i förhör:

När Robert och hans flickvän kom dit hade hon och Leif redan suttit där ett tag tillsammans med Niklas, Ritva och grannkäringen. Leif råkade kalla Robert för Dennis vilket gjorde att Robert blev arg och kastade köttbullar på henne. Hon satt bredvid Leif i lusthuset. Robert sa att köttbullarna var menade att träffa Leif, den jävla golbögen. Robert sprang fram till Leif och puttade ner honom från brädan som han satt på. Efter att han blev nedputtad sparkade Robert på Leif inne i lusthuset. Leif ramlade och försökte att resa sig upp. Robert gav Leif en till smäll så att Leif blev liggande. Han tittade inte och var avsvimmad i ca 30 s – 1 min. Robert gick i väg och pratade med Niklas medan hon försökte hjälpa Leif upp.

Robert Landbergs kniv.

Efter att Leif återfått medvetandet började Robert, som åtminstone tidigare tränat MMA på den lokala kampsportsklubben, att jaga honom runt lusthuset. Till slut lyckades Robert slå ner Leif på gräsmattan och fortsatte sedan att mata slag och sparkar mot huvudet, magen och ryggen. Kvinnor på plats försökte avbryta bråket med begränsad framgång, men till slut tog misshandeln tillfälligt slut. Leif gick då iväg för att ringa polisen, men när Robert informerades om det började han slåss med Leif igen och sa att han skulle ”skära ögonen ur honom”. Robert ska också ha dragit fram en kniv när han hotade Leif, uppger vittnen.

Tio dagar senare sägs det att Landberg ska ha attackerat Leif igen på samma plats med ett knytnävsslag och kallat honom ”golbög”. Denna andra misshandel frias Landberg dock ifrån då tingsrätten tycker att uppgifterna om händelsen är för otydliga.

Skrämde kvinna så att hon krockade

En annan av incidenterna Landberg döms för är att han när han var ute och cyklade betedde sig aggressivt och irrationellt mot en kvinna som precis varit och vaccinerat sig. Kvinnan satt i sin bil och blev så skrämd av Landberg att hon råkade backa in i ett trafikhinder när hon flydde. Den utsatta kvinnan berättar i förhör följande:

När hon körde såg hon en man som cyklade ner för Karlagatan. [...] Hon stannade bilen eftersom han cyklade väldigt snabbt. Han kom då mot henne med cykeln. När han kom fram till bilen började han ta cykeln emot hennes bil som om han försökte mota henne bakåt. Han gick även runt bilen, vrålade, skrek och försökte öppna ena bildörren. Hon låste bildörrarna och började sedan backa eftersom det var hennes enda möjlighet att ta sig från platsen. Vägen var smal och cykeln var i vägen framför bilen. Det var många andra bilar men hon började backa och hoppades att alla andra bilar också skulle förstå vad som hände. Hon backade hela vägen till bion där hon svängde runt och körde i väg på Hamngatan. När hon svängde runt backade hon upp på en trottoarkant och in i en pollare så att bilen skadades.

Landberg ifrågasätter inte kvinnans beskrivning av det inträffade då han själv har en minneslucka på grund av att han drack så mycket den dagen. ”Det var en extremt dålig period i hans liv då han blivit av med jobbet”, summerar tingsrätten Landbergs ursäkt.

"Jag ska döda dig din jävla hora"

Några dagar efter den incidenten var Landberg in på Circel K och ”härjade”. Även vid den här incidenten var det en kvinna som blev skrämd och hotad av Landberg. Kvinnan som jobbade på macken berättar följande i förhör:

Hon gick ut för att slänga soporna på baksidan av butiken och såg en man som kom gående med cykel. Han började skrika åt henne. Han skrek bland annat ”jag ska döda dig din jävla hora”. Hon sprang in i butiken och låste in sig på lagret. Till den dörren är det kodlås och det går att se övervakningskamerorna där inifrån. När hon var inlåst på lagret ringde hon till [chefen]. Hon hörde inifrån lagret att han närmade sig eftersom han skrek och gapade. [...] Hon hörde en kraftig smäll och såg på övervakningskameran att han sparkade på dörren. Hon såg på övervakningsfilmerna att han gick fram till kassan och viftade till plexiglaset så att det åkte ner lite. När han hade lämnat butiken kom en kund och hon gick ut från lagret.

Efter att han lämnat macken attackerade han fler bilar. Chefen som i efterhand anlände till platsen berättar att:

När han följde efter mannen såg han att han inte mådde bra. Mannen var väldigt upprörd och var i kontakt med flera bilar och personer. Mannen sparkade på bilar och det mesta som kom i hans väg. Han följde efter mannen på håll i ca 30–40 minuter tills polisen kom.

Ett svenskt par, som var på tillfälligt besök i Mariestad, samt en invandrare fick dokumenterade skador på sina bilar efter detta och ska nu få skadestånd utbetalt av Landberg.

Den sista målsägaren som Landberg ska betala skadestånd till är ett företag som säljer båtar. Landberg bröt sig den 18 januari i år in på deras område och vandaliserade sex båtar. Tack vare att Landberg lämnade blodspår efter sig på platsen kunde han knytas till brottet.