STOCKHOLM. Under de senaste veckorna har Soldiers of Odin nattvandrat på centrala delar av Stockholms gator. Natten till idag ställde sig vänsterextremister från AFA i bakhåll och attackerade dem bakifrån när de kom gående. En 20-årig afait har gripits misstänkt för grov misshandel och vapenbrott.

SOO-talesmannen Mikael Johansson efter överfallet. FOTO: Facebook

SOO-talesmannen Mikael Johansson efter överfallet. FOTO: Facebook

Soldiers of Odin (SOO) har tagit på sig att nattvandra på Stockholms centrala gator de senaste veckorna. Enligt polisens uppgifter har de haft ungefär samma rutt från Sveavägen och ner mot Stureplan och att de delat upp sig två och två och vandrat på varsin sida om Kungsgatan. Natten till idag hade vänsterextremister tillhörande AFA ställt sig i bakhåll på Malmskillnadsbron och när SOO kom gående blev dessa attackerade av afaiter som kom springande bakifrån. Ett okänt antal vänsterextremister ska ha gett sig på en mindre grupp av nattvandrarna och tumult uppstod.

– Men i natt stod det ett gäng från den vänsterextrema gruppen AFA på Malmskillnadsbron så när Soldiers of Odin kom gåendes sprang AFA ned och gav sig på en av grupperna. Ett okänt antal AFA-medlemmar sätter igång och misshandlar flera i den andra gruppen, säger Kent Bäcklund, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen.

Polis larmades och var på plats 00.40 natten till söndagen. En man från SOO hade då, trots att han blivit misshandlad, lyckats hålla kvar en av vänsterextremisterna i väntan på polisen. Den 20-årige afaiten kunde gripas på plats och är nu misstänkt för grov misshandel samt brott mot vapenlagen då han bar pepparspray vid överfallet.

– Då har en av de misshandlade lyckats hålla kvar en av dem som slog, tills polisen kom. När vi visiterade den här AFA-killen visar det sig att han dessutom har pepparsprej på sig. Så nu är han misstänkt för grov misshandel och vapenbrott för pepparsprejen. Åklagare anhöll honom misstänkt för dessa brott efter förhör, bekräftar Bäcklund.

Polisen söker nu hjälp från allmänheten och ber eventuella vittnen att höra av sig om de sett något misstänkt som kan vara av intresse för den pågående utredningen. Polisen söker bland annat efter fler vänsterextremister som deltagit i attacken.

– Vi ska göra ett nytt förhör med den misstänkte och försöka lokalisera fler vittnen så vi kan få tag i fler gärningsmän som kan ha deltagit i den här grova misshandeln, säger Bäcklund.

Källa:
Högerextrema och vänsterextrema i slagsmål


  • Publicerad:
    2016-07-31 13:00