GEOPOLITIK Den AFA-kopplade gruppen ”Rojavakommittéerna” har skapat en diplomatisk kris mellan Sverige och Turkiet efter att ha hängt upp en docka föreställande Erdogan i Stockholm. Enligt statsministern är det ”ett sabotage mot den svenska Natoansökan”.

Turkiet rasar efter en aktion på onsdagen då personer från den AFA-kopplade organisationen ”Rojavakommittéerna” hängde en docka föreställande landets president Recep Tayyip Erdoğan uppochned vid Stadshuset i Stockholm.

Ett planerat besök i Ankara av riksdagens talman Andreas Norlén har ställts in av Erdogans regering som också har kallat upp Sveriges ambassadör i Turkiet för en tillsägelse.

Regeringen kommenterade inte saken förrän på torsdagen då turkiska diplomater började höra av sig till utrikesminister Tobias Billström (M). På Twitter fördömde då Billström aktionen som ”avskyvärd”, men skadan verkar redan vara skedd.

— Det är ägnat, skulle jag säga, som ett sabotage mot den svenska Natoansökan. Det är farligt för svensk säkerhet, sa statsminister Ulf Kristersson i TV4:s ”Nyhetsmorgon” på fredagen.

Enligt Kristersson är det ”utan tvekan” stor risk att aktionen hotar Sveriges Nato-ansökan.

— I ett land som två gånger har förlorat ledande politiker i mord så hänger man upp en slags låtsasavrättning av en utländsk demokratiskt vald ledare. Det är extremt allvarligt, säger Kristersson.

Turkiet lägger Nato-ansökan på is

Erdogans talesperson Fahrettin Altun skriver enligt TT på Twitter att ”det här är bevis för att svenska myndigheter inte har tagit de nödvändiga stegen mot terrorism, som de har hävdat på sistone”. Han skriver också att Sverige behöver hålla sina löften för att gå med i Nato.

İbrahim Kalın, som är Erdogans chefsrådgivare, skriver samtidigt på Twitter att den svenska Natoansökan är lagd på is tills Sverige helt stoppar kurderna och dess sympatisörers verksamhet.

”Om inte terroristorganisationernas verksamhet stoppas är det inte möjligt för Natomedlemskapsprocessen att gå framåt”, skriver Kalın.

Uppfattningen i Ankara tycks vara att regeringen på något vis borde ha sett till att något dylikt överhuvudtaget inte skulle kunna hända.

Aftonbladet har Oisín Cantwell intervjuat en av personerna bakom aktionen. Han påstår att ”alla de stora svenska mediehusen” har hört av sig till honom, vilket innebär att det är allmänt känt bland journalister vem som ligger bakom. Den anonyme vänsterextremisten säger också att politikerna nu endast har sig själva att skylla om Nato-ansökan hotas.

— Nato-ansökan forcerades fram utan att svenska folket fick en ordentlig chans att säga om de ville ge upp sin tvåhundraåriga neutralitet eller ej, säger han.

Stockholm stad ska ha polisanmält aktionen för ärekränkningsbrott, med andra ord förtal eller förolämpning, uppger SVT.