POLITIK. Vänsterpartiet i Kristianstad har publicerat påstått antisemitiska budskap och konspirationsteorier om coronaviruset på sin hemsida. Nu tar ledningen avstånd.

Karin Feldt, ordförande för Vänsterpartiet i Kristianstad. Skärmbild.

Ett antal inlägg på hemsidan för Vänsterpartiet i Kristianstad har de senaste dagarna skapat en hel del reaktioner. Sidan innehåller inlägg om både inrikes- och utrikespolitik, varav några har uppfattats som antisemitiska och konspirationsteoretiska av upprörda läsare på vänsterkanten.

Ansvarig för hemsidan är Rolf Nilsson, som gick med i Vänsterpartiet för tre år sedan, och det är också han som har undertecknat de flesta av inläggen.

— Det är mina personliga synpunkter, som jag hoppas att Vänsterpartiet ska stå bakom, säger han.

När han får frågan om han tror att Vänsterpartiet står bakom ”antisemitiska myter” svarar han:

— Detta är intressant därför att i USA finns många judiska organisationer som fungerar som lobbyorganisationer. Förhållandet mellan USA och Israel är nära, USA håller Israel om ryggen vad Israel än gör.

Nilsson värjer sig också inför anklagelserna om antisemitism:

— Det håller jag inte med om. Det är ingen ”antisemtisk myt”. Antisionism och antisemitism är inte samma sak, säger han.

I två inlägg ifrågasätter Rolf Nilsson rapportering och åtgärder kring coronaviruset och undrar om det är ”en uppblåst fara”.

”Den här smittan, liksom tidigare SARS verkar att särskilt drabba asiater. Då uppstår förstås frågan om det här är något som skapats i laboratorier”, skriver han på Vänsterpartiets hemsida.

Karin Feldt, som är ordförande i Vänsterpartiet Kristianstad, menar att samtliga inlägg får står för Rolf Nilsson.

— Det är absolut inget som vi i partiet står bakom. Det har inte med oss att göra, säger hon.

Även Hanna Gedin, vice partisekreterare i Vänsterpartiet, och Jonas Lundgren, gruppledare för Vänsterpartiet Lidingö, har reagerat starkt på inläggen från Vänsterpartiet i Kristianstad.

Karin Feldt har under dagen meddelat att saken nu är utredd, att inläggen ska plockas bort ”så snart det är tekniskt möjligt” och att Rolf Nilsson inte ska ha någonting med webbsidan att göra i fortsättningen.

Källa:
Lokal vänsterpartist la ut konspiratoriska inlägg på partiets sida


  • Publicerad:
    2020-02-06 19:50