INRIKES. Sebastian Nilsson, ordförande för Vänsterpartiet i Borlänge, vill stoppa Nordiska motståndsrörelsens planerade demonstration i staden den första maj. Anledningen är att vänstern är rädda för att behöva se nationalsocialister i staden. Nilsson menar att Motståndsrörelsen bör hänvisas till en åker där de kan ”heila åt ekorrar”, men han får mothugg av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Den första maj kommer Nordiska motståndsrörelsen att hålla en demonstration i Borlänge och nu vill ordföranden för Borlängevänstern, Sebastian Nilsson, stoppa demonstrationen. I en debatt i P4 Dalarna säger Nilsson att ”rasism” ska förbjudas och att lokala vänsterpartister inte vågar befinna sig i staden samtidigt som nationalsocialister demonstrerar.

I debatten får han dock kritik av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke som menar att alla medborgare har rätt att ge uttryck för sina politiska åsikter, exempelvis genom att demonstrera, till och med om vissa åsikter kan göra meningsmotståndare upprörda.

— Man måste ge alla chansen att ge uttryck för sina åsikter och värderingar, vare sig det är i demonstrationer, möten eller publikationer, säger Funcke.

Nilsson påstår då att demonstrationen enbart syftar till att provocera och skrämma vänsteranhängare, och att demonstrationen borde hänvisas till någon åker där deltagarna kan ”heila åt ekorrar”, eller helt enkelt förbjudas då deltagare kan antas bryta mot gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp”. En något irriterad Funcke påpekar då att man inte kan straffa någon för ett brott innan det ens är begånget. Nilsson väljer efter detta att kalla Motståndsrörelsens medlemmar och aktivister för ”våldsverkare, mördare och terrorister”.

Ett annat argument vänsterpartisten framför är att polisen bör neka tillstånd eftersom det ofta blir bråkigt när nationella genomför demonstrationer. Han förklarar däremot inte varför en grupp ska förbjudas anordna demonstrationer med anledning av att dessa riskerar attackeras av utomstående grupper. Nilsson riktar sig även till polisen och meddelar att vänstern kommer se det som en ”provokation” om polisen tillåter nationalsocialister att demonstrera på första maj.

Källa:
Experten: Därför borde nazisterna få demonstrera på 1 maj


  • Publicerad:
    2016-03-23 15:40