VISBY Tre högt uppsatta vänsterpartister manifesterade för PKK i Almedalen under måndagen. Enligt politikerna har man partiledningens stöd.

De tre vänsterpartisterna Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallow och Lorena Delgado Varas poserade under måndagen med PKK-flaggor i Almedalen.

Bilderna har spridits på sociala medier och väckt stor uppmärksamhet, eftersom regeringen har ingått avtal med Turkiet att hjälpa landet i kampen mot PKK i utbyte mot Nato-medlemskap.

Till Aftonbladet säger Delgado Varas att Vänsterpartiet står helt bakom manifestationen.

— Vi står alla bakom det här, säger Lorena Delgado Varas och fortsätter:

— Det här är organisationer som är motståndsrörelser, som har en demokratisk organisation, en feministisk organisation, i en kontext där Turkiet är en diktatur.

Delgado Varas säger att de förvisso inte rådfrågat partistyrelsen men att Vänsterpartiet ”har tagit partikongressbeslut om att PKK inte ska vara terrorlistat”.

På fråga om det är ett försök att ”sabotera Nato-processen” svarar hon:

— Nej, men självklart vill vi inte att Sverige ska vara med i Nato. Vi såg att det här skulle vara ett problem för inom Nato finns diktaturer, pseudodemokratiska länder och att de ska diktera vad vi ska göra och inte göra är djupt problematiskt.

Lorena Delgado Varas och Momodou Malcolm Jallow sitter själva i Vänsterpartiets partistyrelse och Riazat ät en ökänd antirasist från Dalarna som Nordfront skrivit mycket om tidigare. De tre politikerna vägrade 2019 att delta i Almedalen eftersom ”nazister tilläts vara där”.

Twitter fördömer justiteminister Morgan Johansson (S) manifestationen och skriver att ”PKK har många oskyldiga människoliv på sitt samvete” och att ”Vänsterpartiets ledning bör omedelbart ta avstånd från aktionen”.