INRIKES Nu höjs röster inom Vänsterpartiet om att Nooshi Dadgostar måste avgå. V-ledaren får kritik inom de egna leden för att ha fokuserat för lite på hbtq och invandring och för mycket på ”torra” arbetarfrågor i ett försök att locka tillbaka arbetarväljare.

Under Nooshi Dadgostars ledarskap har Vänsterpartiet tonat ner fokusen på ”klimatet” och på minoriteter, såsom hbtq-personer och invandrare. Istället har man lagt fokus på klassiska arbetarfrågor i ett försök att vinna tillbaka arbetarväljare och män på mindre bruksorter, som tidigare var partiets viktigaste väljargrupp.

Men då Vänsterpartiet gjorde ett sämre val än vad vissa inom partiet förväntat höjs nu röster om att Dagostar måste avgå.

Till Expressen säger exempelvis Björn Alling, kommunpolitiker för V i Linköping, att han ogillar hur partiledaren tonat ner ”miljö- och klimatpolitiken” och i stället ägnat sig åt vad han kallar ”klassisk gammal torr industripolitik”.

Enligt Alling hade V inte tappat 1.3 procent från valet 2018 ifall man hållit fast vid en ”hårdare linje” och mer ”radikal” vänsterpolitik.

För många vänsterpartister ska ”droppen” ha varit när partiet föreslog ett pristak på 18 kronor på bensin och diesel. Förslaget var tänkt för människor på landsbygden som är beroende av bil, men vissa vänsterpartister tror att det gynnar ”män i städer med stora bilar”, enligt Expressen.

Alling kräver nu en extrakongress där partistyrelsen väljs om.

— Vi missade chansen till ett stort genombrott bland radikala vänstermänniskor. Jag vill se andra kamrater på de ledande posterna, säger han till Expressen.

Dadgostar gästade under torsdagen Sveriges Radios P1-morgon och gav då besked att hon tänker fortsätta som partiledare.

— Vi ska förstås göra en eftervalsanalys där vi kommer tillfråga och bjuda in valarbetare från hela landet. Vi behöver få en bred bild av vad som har hänt i den här valrörelsen, sa hon till SR.