BROTT. Sex Glock-pistoler och hundratals patroner specialammunition har stulits från ett låst skåp på Regeringskansliet. Vapnen var avsedda att användas vid exempelvis en terrorattack.

Glock-modeller. Arkivbild.

Det var för två veckor sedan som det upptäcktes att vapnen saknades i det säkerhetsskåp där de förvarades inne på Regeringskansliet Rosenbad, där både statsminister Stefan Löfven och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har sina tjänsterum.

Enligt uppgifter till Dagens Juridik är vapnen så kallade ”extravapen”, som ska användas av Regeringskansliets skyddsvakter i fall säkerhetsnivån i Sverige måste höjas, till exempel vid ett terrorhot eller pågående terrorattentat.

Det ska röra sig om sex Glock 17-pistoler och hundratals patroner expanderande ammunition, som avser att göra så mycket skada som möjligt.

Ärendet med de stulna vapnen omgärdas av stort hemlighetsmakeri. Anders Åsbrink som är säkerhetschef på Regeringskansliet, säger till Dagens Juridik att han inte vill uttala sig. Ulrika Langels, som är pressinformatör på Regeringskansliet, svarar bara:

— Du får ställa dina frågor till bevakningsföretaget eller till polisen.

Bevakningsföretaget som ansvarar för Regeringskansliets skyddsvakter, och vapnen, är Securitas. Men inte heller Securitas säkerhetschef vill svara på några frågor utan hänvisar till marknads- och kommunikationschefen Jens Granath som säger:

— Den typ av objekt din frågeställning gäller förhindrar oss rent generellt att överhuvudtaget lämna några kommentarer.

Inom polisen hanteras incidenten högt upp i organisationen, och rikspolischefen har informerats. Ingen pressansvarig vill lämna några kommentarer men i ett mail på torsdagen skriver polisen:

En polisanmälan kring denna händelse gjordes 25/10. Ärendet handläggs av enheten för grova brott vid polisområde City i polisregion Stockholm. Förundersökningen leds av en åklagare.

Varken den ansvarige åklagaren, ministrarna Morgan Johansson och Mikael Damberg eller statsminister Stefan Löfven vill kommentera den uppenbart mycket pinsamma händelsen.

— Man vill inte att det här ska komma ut, det är locket på, säger en källa till Dagens Juridik.

Källa:
Vapen stulna – inne på Regeringskansliet


  • Publicerad:
    2019-11-14 20:00