VAPENBISTÅND Krigsdrönare som Phoenix Ghost och Switchblade, sofistikerad krigshårdvara som Javelin och NLAW samt M4-gevär med ammunition slumpas bort. De antipersonella minorna är tillfälligt slut.

De påkostade leveranserna av ”dödligt bistånd” från USA, Storbritannien, Sverige med flera länder till Ukraina mitt i dess konflikt med Ryssland tycks ha lett till nya marknadsplatser för vapenhandel på darknet.

De ukrainska handlarna hävdar att där erbjuds inte bara handeldvapen eller kroppsrustningar, utan också sådan sofistikerad hårdvara som Javelin och antitanksystemet NLAW – samt krigsdrönare såsom Phoenix Ghost och Switchblade.

Russia Today (RT) framhåller att det för varje fall inte helt kan uteslutas att säljarna när det kommer till kritan inte har de utlovade vapnen i lager, eftersom tidningens utredare aldrig slutfört något köp – och bedrägerisystem är vanligt för darkwebbmarknader.

Krigsdrönaren kostar 4000 dollar

RT kontaktade en av de nämnda säljarna via en marknadsplats på darknet och man kom överens om köpet: Till ett pris av 4 000 dollar avyttrades krigsdrönaren Phoenix Ghost, ett vapen som utvecklats av USA speciellt för den ukrainska militärens behov.

Journalisterna, som utgav sig för att vara intresserade köpare, uppgav sig även vara intresserade av ett parti amerikanska M18A1 Claymore antipersonella minor, men fick veta att dessa tillfälligt var slut.

När det gäller drönaren försäkrade handlaren att den kommer att placeras i ett förvaringsutrymme, med dess koordinater och fotot av platsen, som ska delas efter att betalningen genomförts via marknadsplatsen – ett arrangemang som garanterar säkerheten för transaktionens båda parter. Paketet kommer att grävas ner i marken i skogen, förklarade han.

På frågan om Phoenix Ghost kunde levereras till ett område utanför Ukraina, närmare bestämt den polska gränsstaden Przemysl, svarade han att detta inte kommer att vara ett problem, men skulle kosta 1 000 dollar extra.

Detta, menar nyhetssidan, tyder potentiellt på att de ukrainska vapensmugglarna redan kan ha etablerat kontakter med gränsvakter, samt att de kan ta sig in i och ut ur Polen utan komplikationer.

M4-gevär med ammunition slumpas bort

RT har också kommunicerat med en annan handlare med smeknamnet weapons ukraine, som var ute efter att sälja partier av USA-tillverkade kroppsrustningar till priset av 1 500 dollar för fem enheter, samt M4-gevär med ljuddämpare och tillhörande hundra kulor för 2 400 dollar per set.

Samma person erbjöd också ett brett urval av gamla rysk- och sovjettillverkade vapen, inklusive AK-47-gevär, handeldvapen, granater och prickskyttegevär.

Priserna på marknadsplatsen visade sig vara anmärkningsvärt låga. Till exempel säljs det brittisk-tillverkade anti-tanksystemet NLAW där för endast 15 000 dollar, medan ett lagligt förvärv av detta pansarvärnsvapen för köparen innebär en utgift på allt från 30 000 dollar till 40 000.

Varning från Interpol

Förra månaden varnade chefen för Interpol Jürgen Stock för att konflikten i Ukraina kommer att resultera i att många vapen dyker upp på den svarta marknaden. Han skrev:

Kriminella grupper försöker utnyttja dessa kaotiska situationer och tillgången på vapen, även de som används av militären och inklusive tunga vapen. Dessa kommer att finnas tillgängliga på den kriminella marknaden och kommer att skapa en utmaning.

Interpolchefen tillade att dessa vapen kan ”saluföras inte bara till grannländer utan till andra kontinenter”.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin sa i maj att han diskuterat vikten av att spåra och skydda de USA-försedda vapnen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och försvarsminister Aleksey Reznikov, vilka då försäkrade honom att de kommer att se till att ansvarsskyldigheten finns där.

Moskva har varnat för leverans av västerländska vapen till Ukraina och hävdat att det bara förlänger striderna – samtidigt som risken för en direkt militär konfrontation mellan Ryssland och Nato ökar.