Många amerikanser är oroliga över debatten rörande striktare vapenlagar som tagit fart efter skolskjutningen i Newtown förra veckan. Man är orolig för en skärpning av lagen, och använder nu sin frihet innan den blir begränsad.

Det är första gången på flera år den amerikanska kongressen börjat diskutera en skärpning av vapenlagarna på allvar. Det är den militära varianten av halvautomatiska vapen som ligger i fokus och det är just den typen som säljer som mest just nu. Vapentypen som kallas ”assault weapon” har varit förbjuden tidigare under en 10 års period, men blev laglig igen 2004.

AR 15 heter den civila halvautomatiska varianten av det militära M16 "assault rifle" som användes under skjutningen i Newtown.

AR 15 heter den civila halvautomatiska varianten av det militära M16 ”assault rifle” som användes under skjutningen i Newtown.

USA:s president Obama är en av dem som ställer sig bakom förslaget skapat av senatorn Dianne Feinstein. Under sin valkampanj 2008 uttryckte presidenten att han ville återinföra förbudet, men tystnade sedan han blev vald. Han har nu alltså återigen tagit till orda för att minska amerikanens individuella frihet att försvara sig.

Även den kraftfulla vapenlobbyn NRA har börjat vackla och sagt att man skall komma med ”meningsfulla förslag” på hur tragedier som den i Newtown skall undvikas. NRA är den största försvararen av det andra tillägget i den amerikanska konstitutionen.

Detta har gjort att amerikanarna strömmar till vapenbutikerna för att köpa på sig vapen, även ansökningarna om bakgrundskontroll för att få köpa vapen har skjutit i höjden sedan i fredags. Colorado slog historiskt rekord i antalet ansökningar enligt polisen och i Virginia ökade ansökningarna med 40 %.

Keith Fisher från Georgia har länge funderat på en pistol att försvara sig med och säger till CNN att han nu tagit beslutet innan det är för sent.

”Jag har tänkt köpa en pistol länge, och vill skynda mig nu innan lagarna kanske ändras.”

Källa:
Vapenförsäljningen ökar efter skolmassaker i USA


  • Publicerad:
    2012-12-20 19:15