UTRIKES. Yemens flotta har stoppat ett fartyg lastat med vapen, bland annat luftvärnsrobotar, bombutrustning och pansarskott. Yemen misstänker att vapnen kommer från Iran och skulle till rebellgrupper i Yemen. 

Fartyget stoppades på Yemens territorium av Yemens flotta med hjälp av USA. Enligt en anonym amerikansk tjänsteman var operationen planerad av USA och spaningsunderlaget kom från den amerikanska underrättelsetjänsten.

Olika rebellgrupper har i flera år kämpat mot Yemens regim. I samband med den arabiska våren så har protesterna ökat rejält. USA har dock backat regimen militärt. USA har det senaste året bombat regimkritiska rebellgrupper i Yemen regelbundet och amerikanska specialförband är verksamma i landet.

Iran har öppet stött den shiamuslimska minoriteten i landet. Den amerikanska ambassadören till Yemen Gerald Feienstien har anklagat Iran för att stödja terrorism i Yemen och har sagt till Iran att de ska hålla sig borta från Yemens inre angelägenheter.

Konflikten i Yemen är till stora delar ett proxykrig mellan USA/Israel och Iran. Båda sidorna vill utöka sin makt i regionen och backar därför grupper som stödjer dem. Yemen har även ett strategiskt viktigt läge eftersom Yemen befinner sig på gränsen till det oljerika Saudiarabien.

USA har fått mycket internationell kritik för att stödja hårda regimer i bland annat Yemen och Baharain som aktivt försöker slå ner oppositionen samtidigt som man stödjer oppositionen i Syrien och Libyen.

Källa:
Large arms shipment intercepted off Yemen, Iran eyed as source


  • Publicerad:
    2013-01-29 17:12