DEMOGRAFI Sverige står inför en minskning av antalet förskolor de kommande åren, då färre barn föds och efterfrågan på platser minskar. Enligt SKR kan var tionde förskola tvingas stänga fram till 2027.

Befolkningen i Sverige förväntas öka med mellan 25 000 och 30 000 personer årligen under det kommande decenniet, enligt en prognos från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Trots denna befolkningsökning varnar SKR för att antalet förskolor i landet kan behöva minska drastiskt.

Sedan 2021 har antalet nyfödda barn minskat så pass mycket att många förskolor inte längre fylls upp. SKR förutspår därför att resurserna till förskolan kommer att behöva minskas med 12 procent fram till 2027, vilket innebär att omkring 1 000 förskolor, motsvarande var tionde förskola i Sverige, kan behöva stängas.

– Vi har haft en oerhört snabb befolkningstillväxt de senaste åren, med både högt barnafödande och en kraftig invandring. Många av de som har kommit till Sverige har haft barn i förskoleåldern, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.

Invandringen stått för ökningen

Men nu när barnafödandet minskar och massinvandringen enligt judiska TV4 inte längre pågår i lika snabb takt, varnar Wallenskog för att kommunerna måste tänka om i sina planeringar.

– Stopp och belägg! Har ni verkligen behov av alla förskolor ni planerar?, frågar hon beslutsfattarna.

Den kraftiga befolkningstillväxten som Sverige upplevt de senaste åren, delvis på grund av hög invandring och rekordmånga nyfödda, har alltså bromsat in. Detta innebär att många kommuner kan behöva omvärdera sina planer för förskoleverksamheten, för att undvika överkapacitet och onödiga investeringar i nybyggen.