BROTT. En 37-årig vårdare har dömts för att ha våldtagit patienter på ett behandlingshem i Hälsingland. Mannens straff blir sex år i fängelse och ett stort skadestånd.

En 37-årig man som arbetar som vårdare på ett behandlingshem i Hälsingland dömdes under tisdagen för flera fall av våldtäkt. Enligt domen har mannen gjort sig skyldig till över 30 fall av våldtäkt mot patienter på boendet. Dessutom konstaterades att vårdaren utnyttjat sina offers utsatta situation samt sin förtroendeställning.

Mannen polisanmäldes av en patient i början av 2016, men övergreppen inleddes redan i augusti 2015. Enligt målsägarbiträde Madeleine Ljungberg trodde dock inte övrig personal på kvinnan när hon berättade om övergreppen. Samtidigt kunde den nu dömda 37-åringen fortsätta arbeta på boendet, ända fram till maj 2017 då han polisanmäldes för våldtäkt av en annan patient.

Mannen erkänner att han haft samlag med den kvinna som först polisanmälde honom, men han påstår att detta skett i samförstånd. 37-åringen nekar även till att ha begått övergrepp mot den andra kvinnan. Tingsrättens uppfattning om mannens skuld är dock annorlunda. 37-åringen döms till sex år i fängelse och tvingas även betala 380 000 kronor i skadestånd.

Källa:
Vårdare döms för våldtäkter – pågick i två år


  • Publicerad:
    2017-07-19 18:45