VÄRDEGRUND. Skribenten Joakim Ratatosk skriver metaforiskt om den allhärskande ”värdegrunden” såsom en buljong. Precis som en buljongtärning kan förändra smaken på en hel gryta så genomsyrar värdegrunden allt, samtidigt som den är billig, bekväm och enkel att svälja för så många.

Insändare

Det här är en insändare. Åsikterna som framförs i insändaren behöver inte nödvändigtvis fullt ut delas av Nordfront eller Motståndsrörelsen.

Vill du som läsare av Nordfront tycka till om något i en insändare? Skicka då insändaren till redaktionen@nordfront.se

Vad är en värdegrund?

När ett nytt begrepp introduceras används ibland små knep för att få det etablerat hos den breda massan. Med små finurliga metaforer knyts okända eller nya fenomen samman med äldre och mer välkända funktioner för att helt enkelt överta alla dess egenskaper. Det har gjorts med framgång tidigare och liknelser som bostadsbubbla, datavirus och curlingförälder har blivit naturliga inslag i det vardagliga svenska språket.

Men ”värdegrund” är för många fortfarande ett svårbegripligt begrepp och saknar en sådan förklarande koppling och just därför är det dags att presentera:

Värdegrundsbuljongen!

Att producera värdegrundsbuljongen
Under den glättiga förpackningen och det silverglänsande omslagspapper som omsluter varje tärning finns ett ganska frånstötande innehåll som alltför få undersöker närmare. Men att koka fram en buljong har många likheter med att koka fram en värdegrund. På precis samma sätt som en buljong, är värdegrunden en produkt av många olika ingredienser som fått koka ner till endast det mest väsentliga; en liten tärning. Den är näst intill oätlig i denna form men är ändå en viktig ingrediens i allt den senare kommer blandas med. Många skulle nog dessutom påstå att just buljongens karaktär är det som skiljer en fantastisk sås eller gryta från en medioker.

Om vi tittar på några av ingredienserna i den värdegrund som idag används i soppan Sverige hittar vi följande:

Om alla tillämpningar ångas bort återstår till slut endast en väldigt liten men samtidigt komprimerad och gemensam essens. Frasen ”alla människors lika värde” är helt enkelt allt som återstår i kastrullens botten efter reduktionen. Detta är budskapet som säljs och det är också den form vi alla är bekanta med. Värdegrunden är på detta sätt en viktig gemensam komponent i alla dina värderingar, snarare än en egen enskild värdering.

Oavsett om det är svensk mat som lagas eller för den delen kinesisk eller afrikansk mat kan buljongtärningen alltid hitta sin plats, oavsett rätt. Den kan användas i alla kulturers matlagning, över hela världen.

Att marknadsföra och sälja
Själva tärningarna ser inte mycket ut för världen men de flesta skulle ändå hålla med om att dessa små och diskreta tärningar är lätta att svälja i sin helhet. Det är så enkelt, så bekvämt och så billigt.

För många kommer det nog inte som en överraskning att receptet och de flesta av råvarorna i denna produkt har sitt ursprung i (((storköket))). Den har sedan förpackats i en nedlagd skola i den tyska staden Frankfurt.

Svensk Buljongdistribution AB.

I Sverige distribueras buljongen från ”Svensk Buljongdistribution AB” med säte i Stockholm. Härifrån fördelas tärningar ut till hela landet och står för försörjningen 24 timmar om dygnet och 365 dagar om året. Värdegrundsbuljongen hade inte varit en sådan kommersiell succé om det inte vore för alla politiker, skådespelare och andra kändisar som lånat ut sina välbekanta ansikten i syfte att ytterligare öka försäljningssiffrorna.

Att tillaga buljongen hemma
Få äter buljongtärningar som de är utan lägger istället en tärning av detta halvfabrikat i de olika såser, grytor och rätter som de tillagar hemma. Har man väl lagt ner buljongtärningen mellan grytans öron kommer den att blanda sig och smälta samman med alla ingredienser som den blandas med. Buljongen blir hela maträttens struktur och bas vilka alla övriga ingredienser endast är en förlängning och tillämpning av.

På förpackningens baksida står att läsa att alla ingredienser utan problem kommer att blanda sig med varandra och att anrättningen kommer att smaka utsökt. Den senaste tiden har dock många upptäckt att trots att de blandar och vispar precis som man ska, skär det sig för vissa medan det i andra kök faktiskt kokar över ganska ordentligt. Andra problem är att många upptäckt att buljongförpackningar har sålts trots att bäst-före-datum passerats redan 2016.

Denna egentligen ganska oaptitliga produkt har något av en syntetisk bismak och är för den bekväme ett förenklat alternativ till den buljong som skulle kunna kokas ihop av lokalsamhällets allra mest smakrika och ljuvligt doftande råvaror. Så istället, ta dig tid att koka fram smaken av en rykande färsk hemlagad buljong och låt den bli grunden till det du serverar till dig själv, din familj och din närmaste omgivning.

/Joakim Ratatosk


  • Publicerad:
    2018-04-22 18:12