Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Värdlandsavtalet med NATO smögs igenom

Av Martin Saxlind, 2016-05-25
martin.saxlind@nordfront.se

SVERIGE. Värdlandsavtalet med NATO smögs igenom idag efter att Sverigedemokraterna svek det svenska folket och regeringen använt ministerbytena för att flytta fokus från omröstningen.

NATO2

Idag tog Sverige ytterligare ett steg mot ett fullvärdigt NATO-medlemskap genom att skriva under värdlandsavtalet med krigsalliansen. Värdlandsavtalet kommer innebära att NATO kan genomföra fler provokativa militärövningar på svensk mark. Den svenska regimen kommer också att kunna kalla in NATO-styrkor till svenska militärbaser till exempel vid händelse av ett folkligt uppror mot de svenskfientliga makthavarna. Sammantaget ökar risken för att Sverige ska dras in i militära konflikter på NATO:s sida.

Sverigedemokraternas velande och svek
Nordfront uppmärksammade redan för några veckor sedan att Samtiden publicerat en artikel av den före detta bankmannen Olof Hedengren som menade att SD bör arbeta för ett svenskt NATO-medlemskap. Som fotnot kan nämnas att tidningen Samtiden ägs av ett SD-kontrollerat aktiebolag där Martin Kinnunen och judinnan Paula Bieler sitter i styrelsen. Interna SD-mejl som Aftonbladet läckte förra veckan visar också att Bieler var med och bestämde vad för sorts skribenter tidningen skulle rikta in sig på att anställa.

Förutom det interna trycket från subversiva krafter har SD utifrån bearbetats av borgerliga debattörer som försökt förmå partiet att rätta in sig i den svenska borgerlighetens USA-lojala led. Ett exempel på detta är den rundlagde MittMedia-propagandisten Patrik Oksanen som i en ledarartikel tidigare i år berättade för Jimmie Åkesson att det inte går för sig att vara emot NATO-avtalet om man vill regera med moderater och kristdemokrater.

SD:s förhållande till NATO är alltså uppe för debatt och inför dagens omröstning hade flera olika besked om hur SD skulle rösta lämnats.

Mikael Jansson, Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesperson, meddelade så sent som i söndags att hans parti hade för avsikt att stödja Vänsterpartiet och rösta för vilandeläggning av värdlandsavtalet. Detta skulle ha inneburit att avtalet inte kunde undertecknas idag då en utvärdering istället skulle startas och i media påstods det att en fördröjning på ett år kunde följa innan riksdagen fick ta ställning till frågan igen. Det såg alltså ut som att avtalet inte skulle röstas igenom idag, vilket gjorde att omröstningen sågs som mindre viktig och många NATO-motståndare säkerligen valde att ligga lågt inför dagens omröstning i väntan på det verkliga avgörandet.

Sent igår framkom dock att SD:s ledning var av en annan åsikt än Jansson och vid ett extrainsatt möte under eftermiddagen igår slogs det fast att partiets linje skulle vara att inte stödja Vänsterpartiets förslag. Detta blev också vad som skedde idag, SD röstade inte igenom vilandeläggningen utan visade istället symboliskt missnöje genom att reservera sig mot avtalet. Sverigedemokraterna svek sina väljare och det svenska folket och värdlandsavtalet kommer nu att bli svensk lag från och med den 1 juni.

Istället för att göra motstånd lade sig SD platt och accepterade nederlaget som en ”god förlorare”, för att blidka den svenska borgerligheten som ännu visat få tecken på att vekna inför SD:s inviter och ständiga ”ansvarstagande”. En borgerlighet som dessutom under Reinfeldt-regimen slog svenskt invandringsrekord och gick till val under ”öppna era hjärtan”-parollen, varför det rimligtvis borde vara borgerligheten som kämpar för att vinna SD:s förtroende och stöd och inte tvärtom.

SD accepterar alltså den utveckling som Jansson till Nyheter Idag i slutet av april kritiserade med nyktra geopolitiska resonemang:

— Världen går mot mer oroliga tider igen och rent ut sagt mot ett nytt kallt krig. Vi tror på alliansfriheten, med ett värdlandsavtal finns risk att vi tappar förtroende i världen för vår alliansfrihet. Värdlandsavtalet borde utredas mycket mer än vad det gjorts. […] Om Sverige ingår ett värdlandsavtal medför det att andra länder i sin krigsplanering måste ta med möjligheten att det kan finnas Nato-baser i Sverige. Då riskerar vi att spänningarna ökar. Det vi borde syssla med är att stärka vårt försvar så att det blir mer olönsamt att anfalla oss. Det är den balans vi borde jobba med. Med ett värdlandsavtal jobbar vi istället med balansen mellan stormakterna och med att påverka deras styrkeförhållanden.

Regeringen flyttar fokus
Samtidigt som SD:s lögn om att de skulle hjälpa till att fördröja processen gjorde att motståndet mot värdlandsavtalet blev ljummet, gjorde den svenska regeringen en stor insats för att göra så att omröstningen av avtalet gick de svenska väljarna obemärkt förbi.

aftonbladet löp

Vart tog debatten och nyheterna om värdlandsavtalet vägen, Aftonbladet? Klicka på bilden för att se svaret.

Igår gick nämligen statsminister Stefan Löfven ut med beskedet att det tidigt under onsdagen skulle hållas en presskonferens där han skulle berätta om hur han tänkt lappa till hålen som uppstått i regeringen efter att miljöpartisterna Åsa Romson och Mehmet Kaplan avgått som ministrar. Den politiska debatten idag har därför kretsat kring huruvida de nya ministrarna och den nya rollfördelningen inom regeringen kommer rädda den svaga S+MP-regeringen eller lägga grunden för en brakförlust i valet 2018.

Värdlandsavtalet har därför kunnat smygas igenom idag utan betydande motstånd och Sveriges band till NATO har stärkts.


  • Publicerad:
    2016-05-25 22:50