BROTT. På S:t Görans sjukhus avbröt personalen en pågående våldtäkt, men istället för att anmäla brottet valde de att låta gärningsmannen gå.

Vårdpersonal på S:t Görans beroendeakut i Stockholm avbröt en pågående våldtäkt inne på avdelningen. Men istället för att anmäla sexualbrottet och hålla kvar gärningsmannen, som också var en patient på avdelningen, valde man att avvisa honom från sjukhuset.

— I det här fallet så rör det sig ju om en pågående våldtäkt i lokalerna på sjukhuset. Personalen lyckas avbryta den, vilket naturligtvis är väldigt bra, men sedan avvisade man gärningsmannen utan att kontakta polis, säger Åsa Wallentin, presstalesperson på Stockholmspolisen.

En polispatrull hade av en slump befunnit sig på sjukhuset samtidigt som våldtäkten ägt rum och hade blivit varse om vad som hänt. Men på grund av personalens agerande hade gärningsmannen redan hunnit försvinna från platsen. Mannen greps istället några dagar senare, men enligt kammaråklagare Johanna Storbjörk Rejdemo så gav vårdpersonalens agerande konsekvenser för brottsutredningen.

— Det som gick förlorat genom att man inte grep honom på plats, det var ju att säkra DNA på honom. Eftersom man inte kom i kontakt med honom förrän efter fyra dagar, så undersökte man inte honom alls. Vi ansåg inte att det skulle ha kunnat ge något, säger Storbjörk Rejdemo.

Polisen hade däremot kunnat säkra DNA tillhörde den misstänkte mannen på kvinnans underkläder. Tingsrätten hade dock ansett att detta inte att var tillräckliga bevis för påvisa att en våldtäkt skett. Men hovrätten tyckte annorlunda, och mannen dömdes i slutändan till 2 års fängelse.

Källa:
Vårdpersonal upptäckte våldtäkt på S:t Göran – ringde inte polisen


  • Publicerad:
    2018-06-25 18:05