UKRAINA Varg Vikernes hängs ut som ett hot mot Ukraina av ökänd och statsunderstödd uthängningssida som kartlägger pro-ryska individer i Ukraina och utomlands.

Den norske black metal-profilen och opinionsbildaren Varg Vikernes är sedan många år bosatt i Frankrike. Trots detta menar en ukrainsk NGO att han hör hemma på deras uthängningshemsida som listar hot mot ”Ukrainas nationella säkerhet, fred, mänsklighet och internationell lag”.

Det är den statligt stödda NGO:n Myrotvorets (”Fredsskapare” på ukrainska) som ser ut att ha satt upp Vikernes på sin lista redan i juni förra året, vilket nu uppmärksammats på Twitter med anledning av det pågående kriget i Ukraina.

Enligt Myrotvorets har Vikernes spridit ”antiukrainsk propaganda” och gjort sig skyldig till ”förnekande av rysk aggression”. På Twitter lyfter användare istället fram att Vikernes i ett raderat inlägg verkar ha påstått att det är människor som George Soros som ligger bakom kriget och ”gnuggar sina händer” när ukrainare och ryssar dödar varandra, medan Vikernes själv tillhör de som ser kriget som ett olyckligt brödrakrig. Vikernes har också skrivit att ”NWO” (New World Order) vill förstöra Ryssland och andra länder som står i vägen för deras planer:

Myrotvorets leds av en man som tidigare arbetat för den ukrainska underrättelsetjänsten SBU och grundades av en pro-ukrainsk aktivist och politiker vid namn George Tuka. Tuka har efter lanseringen av hemsidan under en period varit utsedd av den ukrainska regeringen att ansvara för återintegreringen av de, enligt Ukraina, tillfälligt ockuperade territorierna i Donbass. Myrotvorets har i det arbetet varit ett verktyg för att peka ut pro-ryska element till polis och underrättelsetjänsten, vilket framgår på deras hemsida.

En högt uppsatt rådgivare inom inrikesdepartementet har också sagt sig vara initiativtagare till projektet som fått kritik för att hänga ut och uppmuntra till förföljelse av journalister. Särskilt en incident där Myrotvorets hängde ut adresser till en politiker och en författare som båda sedan kom att dödas kort därefter har väckt kritik mot verksamheten.