EU. Ledare för terrorstaten Israel är arga för att EU:s högsta domstol beslutat om den nya märkningen.

Kunder ska inte själva behöva tolka olika sorters koder för att undvika israeliska produkter. Nu kräver EU tydlig märkning av livsmedel från ockuperade områden.

En ny EU-lag innebär att alla varor producerade av Israel på den illegalt ockuperade Västbanken, i östra Jerusalem och på Golanhöjderna ska märkas. Om varorna ska säljas inom EU, ska det framgå att de har producerats i illegala områden, skriver Daniel Ivandjiiski för Zer0Hedge.

Mer specifikt innebär den Europeiska domstolens beslut från i tisdags att livsmedelsprodukter som produceras inom de ockuperade områdena inte får märkas med det neutrala uttrycket ”Tillverkad i Israel”. Istället måste de ha en ”tydlig och icke missvisande ursprungsmärkning”, i linje med EU:s konsumentregler.

Aktivister inom den fredliga bojkottrörelsen mot Israel, BDS, ser beslutet som en delseger som kommer att öka européernas medvetenhet om att Israel är en förtryckande folkmördarstat, men EU syftar enligt utsago inte till att på något sätt med detta beslut stödja BDS-rörelsen.

I pressmeddelandet från EU-domstolen står också att ”Israel är närvarande i de berörda områdena i form av en ockupationsmakt och inte som en suverän entitet.”

Den nya lagen är ett svar på att EU:s tidigare riktlinjer om märkning av varor från de illegala bosättningsområdena stötte på patrull när inte alla länder lydde dem. I Frankrike, där riktlinjerna infördes, blev den franska staten stämd av judiska företagsledare från Israel som försökte stoppa denna märkning.

En talesman för EU:s ambassad i Tel Aviv sade att man underkänner Israels geografiska expansioner.

— EU har sedan länge en välkänd inställning att inte erkänna några andra förändringar av Israels gränser fram till 1967, om dessa inte är överenskomna mellan alla partier i den israelisk-palestinska konflikten, sade talesmannen.

Judar uppmanar till regelbrott
Ledare i Israel har aggressivt kritiserat beslutet. De hävdar att det kommer att ha en stor inverkan på Israels handel med EU, och att det också på ett negativt sätt kan påverka USA:s handel med EU.

De har därför uppmanat den amerikanska presidenten och kongressen i USA att utöva påtryckningar på EU så att de inte implementerar märkningskravet.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har personligen bett sina vänner i den amerikanska regeringen, utrikesminister Mike Pompeo och finansministern Steven Mnuchin, att nu sätta denna fråga före alla andra.

Juden Steven Mnuchin är före detta Goldman Sachs-finansman och samarbetspartner till George Soros.

Flera senatorer i USA har också lagt sig i EU-domstolens beslut och har bland annat skickat protestbrev till EU:s ambassadör i Washington och till USA:s handelsrepresentant, Robert Lighthizer, och krävt att de ska ignorera EU-lagen.

Källor:
Foodstuffs originating in the territories occupied by the State of Israel must bear the indication of their territory of origin, accompanied, where those foodstuffs come from an Israeli settlement within that territory, by the indication of that provenance
All Products From Israeli Settlements Must Be Labelled: EU Court In Landmark Ruling


  • Publicerad:
    2019-11-16 14:20