UMEÅ. Trodde du att ”nazister” med hakkorsbomberjackor hörde till 90-talet? Enligt Västerbottens-kuriren finns de fortfarande kvar och de attackerar helt oskyldiga och redan utsatta människor.

Västerbottens-kuriren skriver om en påstådd misshandel i centrala Umeå förra måndagen. Enlig tidningen ska en okänd gärningsman ”klädd i bomberjacka med flera hakkors” ha attackerat en person som sålt tidningen Vasaplan som ges ut till stöd för socialt utsatta grupper. Enligt tidningen utsattes försäljaren för misshandel under ”flera minuter” samtidigt som ingen ingrep.

Många ifrågasätter nu de uppgifter som sprids av Västerbottens-kuriren och tidningen Vasaplan. I en tråd på Flashback menar flera att det rör sig om ett uppenbart fall av så kallad false flag och att ett syfte skulle kunna vara att locka folk till en teaterföreställning för utsatta som ägde rum dagen efter artikeln kom upp. I Västerbottens-kurirens artikel framgår att den misshandlade försäljaren även ingår i en teatergrupp och läsarna uppmanas också att besöka föreställningen för att stödja mannen.

Ett annat syfte skulle kunna vara att hetsa mot nationella. Artikeln är grovt vinklad där det redan i rubriken framgår att offret är både ”utsatt” och ”Umeåbo” medan förövaren beskrivs kort som ”nazist”. Dessutom påstås grundlöst att misshandeln skulle ha haft ”fascistiska förtecken” när det inte alls framgår vilka motiv förövaren skulle ha haft. Enligt tidningen Vasaplan skrek förövaren: ”Du har inte här att göra. Ge dig av ditt äckliga svin!”. Ett ytterligare påstående från VK är att det skulle ha rört sig om ett ”hatbrott”.

Trots att misshandeln ägde rum i flera minuter, inför flera vittnen och i centrala Umeå av en person som svårligen smälter in, har polisen inte lyckats ta fast någon förövare.

Källa:
Utsatt Umeåbo slogs ned av nazist


  • Publicerad:
    2015-09-28 12:00