Västerbottens-Kuriren väljer att filtrera polisens gärningsmannabeskrivning då den inte uppfyller PK-kriterier.

Polisen i Piteå skriver följande om ett rån där tre gärningsmän rånade en ensam man i ett garage:

”2012-10-28 21:04, Rån, Piteå

Personrån – en 53-årig man rånades vid 21-tiden på Annelundsgatan i Piteå.

Mannen hade precis parkerat sin bil i garaget. När han går därifrån möter han tre män i 20-års åldern. Dessa tre hoppar på mannen, tar hans plånbok och sliter av honom en guldkedja som han bar på sig. Polisen söker nu vittnen till händelsen eller iakttagelser på dessa tre män. Den ene beskrivs som ca 170-175 cm lång, bar mössa, en grå stickad tröja, skinnjacka och blåjeans, har mellanösternutseende och pratar med brytning. Tips kan lämnas på tfn 114 14″

Tidningen VK väljer dock att filtrera polisens gärningsmannabeskrivning. De skriver nämligen om exakt samma händelse men har ändrat i efterlysningen till följande:

”Tre rånade ensam man

Publicerad 29 oktober 2012 kl 00.08 , Uppdaterad 29 oktober 2012 kl 00.10

Tre män rånade en ensam man i ett garage i Piteå på söndagskvällen.

Det var vid niotiden på kvällen som larmet kom. Händelsen ska ha skett på Annelundsgatan i Piteå. Mannen hade precis parkerat sin bil i garaget. När han går därifrån möter han tre män i 20-års åldern. Dessa tre hoppar på mannen, tar hans plånbok och sliter av honom en guldkedja som han bar på sig. Polisen söker nu vittnen till händelsen eller iakttagelser på dessa tre män.”

VK utelämnar alltså helt medvetet den mycket väsentliga gärningsmannabeskrivningen att åtminstone en av de tre männen ”har mellanösternutseende och pratar med brytning”. Inte heller skriver VK någonting om att samme gärningsman ”beskrivs som ca 170-175 cm lång, bar mössa, en grå stickad tröja”. Det är som om VK helst ser att gärningsmännen inte ska bli infångade, som att de medvetet försöker skydda gärningsmännen av politiskt korrekta orsaker.


  • Publicerad:
    2012-10-29 21:12