Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Veckans film: Jud Süss

Av Robin Palmblad, 2014-04-27
robin.palmblad@nordfront.se

SVARTVITT. Veckans film blir Jud Süss — ett verklighetsbaserat drama som den tyska filmindustrin producerade.

Ferdinand Marian och Werner Krauss, två av huvudrollsinnehavarna. Filmaffisch infälld till vänster.

Ferdinand Marian och Werner Krauss, två av huvudrollsinnehavarna. Filmaffisch infälld till vänster.

Efter att ha läst Nordfronts Dagens datum om filmen Jud Süss (mycket intressant) så bestämde jag mig för att se den. Som tonåring frossade jag i Hollywood-filmer, men på äldre dagar har man mer eller mindre blivit allergisk mot alla subtila budskap och våld i moderna filmer, något som gör att filmtittande sker allt mer sällan.

Veckans film

Klockan 12:00 varje söndag uppmärksammar Nordfront en film eller dokumentär av något slag. Har du förslag på en Veckans film? Kontakta då Robin Palmbladrobin.palmblad@nordfront.se

Det var i förra veckan som Jud Süss gick igång. Filmen var liksom så gammaldags och svartvit att jag trodde mig ha ett riktigt sömnpiller framför mig. Så blev inte fallet. Istället visade sig filmen vara en klockren skildring på vad som är rätt och fel här i världen — om hur godhet, naivitet och lättja är egenskaper som ofta utnyttjas hänsynslöst.

Förenklad är handlingen att Joseph Süss Oppenheimer först ger smycken till hertig Karl Alexander, varpå han blir hertigens rådgivare. Plötsligt lyckas Oppenheimer styra det mesta, och då människor vill avsätta honom från hans position som ”finansminister” försöker han leja legoknektar till att skjuta ihjäl de upproriska massorna.

Både Ferdinand Marian och Werner Krauss gör sina roller på ett lysande sätt. Jud Süss är på alla sätt och vis en storfilm och ett gripande drama som det lades stora resurser på att spela in.

jud_suss

Några av de karaktärer som ingår i dramat.

Efter andra världskriget beslutades det om att filmen skulle kastas ner i minneshålet — alla negativ skulle förstöras. Emellertid hade kopior gjorts och vissa av dem översattes och dubbades till andra länder, något som gjort att filmen fortfarande finns tillgänglig.

Därmed känns det nästan lite busigt att se på filmen som egentligen skulle varit försvunnen för alltid. Det känns även som att hertig Karl Alexander porträtteras likt en dåtidens Winston Churchill — ett fyllo som vräker i sig champagne och styr på ett oansvarigt vis.

Bäst kvalité har dvd-versionen som finns att ladda ner här med engelsk undertext, observera då att en torrent-klient krävs. Filmen finns även som avi/xvid med engelsk undertext.

Filmens omslag på ungerska.

Filmens omslag på ungerska.

Den går även att se direkt på Youtube även om kvalitén då blir sämre:


  • Publicerad:
    2014-04-27 13:10