UNDERSÖKNING Klyftan mellan Europas och USA:s ledare har blivit ännu vidare efter mötet mellan Trump och Zelenskyj i Vita huset. Hur länge kommer krigsalliansen att hålla ihop?

Redan under sin första mandatperiod som USA:s president (2017–2021) antydde Donald Trump flera gånger att USA kunde överväga att lämna Nato om inte andra medlemsländer ökade sina försvarsutgifter. Utspelen ledde till att flera europeiska Nato-länder började uppfylla sina ekonomiska åtaganden mot Nato, vilket Trump ofta skryter om idag.

När Trump återigen valdes till president under förra hösten återupptog han kritiken mot Nato. Presidenten har framförallt attackerat krigsalliansens struktur, som i praktiken handlar om att USA ska beskydda övriga medlemsländer mot att dessa stödjer USA geopolitiskt. Trumps syn på kriget i Ukraina skiljer sig dessutom radikalt från merparten av de övriga medlemsländerna, som vill fortsätta konflikten som ett Nato-projekt medan Trump vill mäkla fred med Ryssland.

När Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte Trump i Vita huset i fredags chockerade Trump europeiska ledare genom att läxa upp Zelenskyj under en livesändning. I Europa och av USA:s tidigare administration har Zelenskyj lyfts upp som en slags frälsare eller en ny Winston Churchill som beskyddar hela västvärlden från Rysslands aggression. Med få undantag kom europeiska ledare att öppet ta ställning för Zelenskyj i konflikten med Trump och EU:s utrikeschef Kaja Kallas skrev till och med att ”den fria världen behöver en ny ledare” på X.

Samtidigt har Elon Musk, som sägs ha stort inflytande över Trump, efter mötet med Zelenskyj krävt att USA lämnar Nato. Han har fått medhåll av flera republikanska senatorer och kongressledamöter som nu öppet skriver på X att USA bör lämna alliansen omedelbart.

James G. Stavridis, före detta amiral i den amerikanska flottan och dessutom tidigare befälhavare för USA:s europeiska kommando och Nato, varnar nu att detta kan bli slutet för krigsalliansen.

— Det här är en grundläggande fråga: Vem tänker du stödja? En demokrati som är under attack, eller en diktator i Moskva? Detta kommer att skapa en djup spricka i hjärtat av alliansen och få konsekvenser långt utanför Ukraina – det handlar om huruvida USA kan ses som en pålitlig partner, sa han i en intervju med CNN efter bråket i Vita huset.

— Vi kan få se slutet på Nato och början på det som skulle kunna kallas Europeiska fördragsorganisationen, ETO.

Världen håller nu andan inför Trumps tal till nationen under natten till onsdagen svensk tid, då presidenten meddelat på Truth Social att han kommer att komma med ”stora grejer” och ”säga det som det är”.

Kommer detta att bli slutet för krigsalliansen Nato? Eller finns det för starka krafter som vill hålla den samman? Diskutera gärna i Nordfronts fristående chattgrupp.

Är detta slutet för Nato?

  • Nej, Nato överlever (30,09%, 368 röster)
  • Ja, men Nato kommer ersättas av en ny krigsallians (19,71%, 241 röster)
  • Nej, konflikten mellan USA och Europa är fejk (19,05%, 233 röster)
  • Nej, men Nato kommer att splittras (16,43%, 201 röster)
  • Ja (14,72%, 180 röster)
  • Totalt 1223 röster.

Frågan avslutades 2025-03-09. Det går inte längre att rösta.