UKRAINA En knapp majoritet tror att kriget i Ukraina är på väg att ta slut.

Då det finns tecken på att delar av Väst/USA och östeuropeiska länder vill frysa eller avsluta konflikten i Ukraina frågade Nordfront läsarna om de tror att kriget är på väg att ta slut.

En knapp majoritet, 58,5 procent tror att kriget är på väg att ta slut medan 41,5 procent har svarat nej på frågan.

Sammanlagt 38,5 procent menar att kriget är på väg att ta slut för att omvärlden minskar stödet till Ukraina (att USA/Väst vill dra sig ur konflikten eller att europeiska länder kommer upphöra med stöd) medan 10,98 procent menar att det beror på att Ukraina i sig kommer sakna förmåga (slut på vapen/soldater) att fortsätta kriget. 9,02 procent menar att Ryssland håller på att förlora kriget.

De som har svarat Nej på frågan har i huuvudsak kort och gott svarat ”Nej”, vilket var det svarsalternativ som fick flest röster med 27,73 procent, men 13,76 procent tror också att konflikten kommer att förvärras.

Noterbart är att det i veckan, efter att Veckans fråga lagts upp, framkom nyheter om att socialdemokratiska Smer-partiet vann parlamentsvalet i Slovakien. Partiet leds Robert Fico som av media beskrivs som prorysk och bedömare menar att militärt och ekonomiskt stöd till Ukraina nu kommer att avta eller utebli.

Svarsalternativet ”Ja, flera europeiska länder drabbas av kriget och kommer sluta stödja Ukraina” fick i Nordfronts undersökning 18,64 procent av rösterna.

Veckans fråga är nu avslutad. En ny fråga kommer att publiceras ikväll.

Så här såg Veckans fråga ut:

Vid årets stora FN-möte som ägde rum i dagarna framkom tecken och analyser om att USA och den amerikanska kongressen har bytt linje och nu vill att Ukraina inleder fredsförhandlingar/”fryser konflikten” med Ryssland. Detta efter den misslyckade ukrainska motoffensiven.

Samtidigt har Polens regering meddelat att de kommer sluta skicka vapen till Ukraina, vilket fick Volodymyr Zelenskyj att förvärra relationerna mellan länderna genom att anklaga Polen för att ”gå Moskvas ärenden”.

Polen är ett av de länder som Semour Hersh i maj skrev skulle försöka få till stånd fred med Ryssland. Då handlade det om flyktingströmmar till deras länder, men därefter har flera av länderna också drabbats av ukrainska spannmål som förstör det inhemska jordbruket. De länder som enligt Hersh initialt ville ha ett slut på kriget var förutom Polen också Ungern, Tjeckien, Estland, Lettland, Litauen samt Tyskland.

Tror du att vi ser slutet av kriget eller kommer det fortsätta eller rent av eskalera? Och är det istället Ryssland som ser ut att förlora kriget? Diskutera gärna i Nordfronts fristående chattgrupp på Telegram.