Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Undersökning: Få vita ser ofta filmer med icke-vita i huvudrollen

Av Redaktionen, 2015-09-07
redaktionen@nordfront.se

VECKANS FRÅGA. Studier visar att vita generellt sett ratar filmer där icke-vita har huvudrollen och är hjältar. Detta gäller i stort sett också för Nordfronts läsare, som visserligen tittar på filmer där icke-vita har huvudrollen, men där en minoritet gör det regelbundet. Och det är asiatisk och inte Hollywood-producerad film som tycks gälla.

Karaktären Finn (John Boyega) tros bli den nye Luke Skywalker i kommande Star Wars-filmen. JJ Abrams rollbesättningar har kritiserats av Star Wars-fans världen över.

Karaktären Finn (John Boyega) tros bli den nye Luke Skywalker i kommande Star Wars-filmen. JJ Abrams rollbesättningar har kritiserats av Star Wars-fans världen över.

Bakgrund
Nyligen uppdagades att en av huvudrollerna i kommande Star Wars-filmen The Force Awakens kommer att spelas av en svart person. Ihärdiga rykten gör gällande att den svarte karaktären Finn kommer att bli den nye Luke Skywalker i en franchise där alla betydande huvudrollsinnehavare tidigare varit vita människor. Den judiske regissören JJ Abrams har tidigare gjort Star Trek-skurken Khan, som från första början spelades av den mexikanske skådespelaren Ricardo Montalbán, till en vit och blåögd person.

Andra ändringar är att Heimdal, känd i sagorna som ”den vite guden”, spelas av den amerikanske negern Idris Elba i Marvels filmer om Thor. Sony har dessutom velat att samme Elba ska bli den nye James Bond, något som fått både Roger Moore (som tidigare spelat Bond) och den svarte skådespelaren Yaphet Kotto (som spelar Bond-skurken ”Dr Kananga”) att offentligt uttala kritik.

I ett läckt mejl med Sonys judiske chef Michael Lynton uppmärksammar emellertid en producent honom på att ”filmer med en svart huvudrollsinnehavare går generellt sett inte hem utomlands”. Tidigare studier visar att filmer med icke-vita huvudrollsinnehavare generellt sett inte går hem hos en vit publik och att de stora framgångarna uteblir.

Veckans fråga
veckans-fråga-filmer-icke-vitaNordfront ville undersöka om det stämmer att vita sällan eller inte alls ser på filmer där icke-vita har huvudrollen. Vi ställde samma frågor till de icke-vita läsarna. Undersökningen dominerades av Ja-alternativen ”Ja (jag är vit)”, ”Det händer (jag är vit)” och ”Extremt sällan (jag är vit)”. De tre alternativen fick nästan lika många röster och hade alla innehaft förstaplatsen innan ”Ja (jag är vit)” till slut fick flest röster.

23 procent röstade på detta alternativ vilket betyder att ganska få läsare ser regelbundet på filmer där icke-vita har huvudrollen. 44 procent ser på dessa filmer ibland eller extremt sällan och 29 procent gör det inte alls (där dryga hälften av dem inte ens ser på film).

Få icke-vita (färre än vid tidigare undersökningar) har svarat på frågan vilket gör att deras svar inte är helt lämpliga som statistiskt underlag. Om man ändå plockar ur de icke-vitas svar och gör en uträkning för sig visar det sig att 51 procent av dem regelbundet ser på filmer där icke-vita har huvudrollen. Detta kan jämföras med cirka 23,5 procent för vita för de vita läsarna om man också för dem plockar ur deras svar och gör en egen uträkning för sig. 26 procent av de icke-vita (jämfört med 23,5 procent för vita) gör det ibland och endast 6 procent (jämfört med 22 procent) gör det extremt sällan. Det är också mer vanligt att icke-vita inte alls ser på dessa filmer än att de tittar på filmerna fast extremt sällan.

Därmed kan vi konstatera, med viss reservation för att få icke-vita svarade på frågan, att mer än dubbelt så många icke-vita än vita ser regelbundet på filmer där icke-vita har huvudrollen. Med andra ord har ras betydelse för vilka filmer du tittar på. Vi kan också se generellt att det stämmer att de stora framgångarna uteblir i filmer där icke-vita har huvudrollen.

Att döma av flera kommentarorer i kommentarsfältet är det dessutom inte alltid Hollywood-producerad mångkulturell smörja som får Nordfronts läsare att se på filmer där icke-vita har huvudrollen utan istället kinsesiska, japanska eller indiska filmer. Henrik Andersson skrev i kommentarsfältet:

Vad är det för fel att se filmer från andra länder? Tekniskt sett så är det mer arier i Bollywood än i Hollywood. De sju samurajerna är en av de bästa filmer som gjorts och alla i filmen är japaner.

Veckans fråga är nu borttagen. En ny fråga kommer upp under kvällen.

Veckans fråga

Varje måndag lägger Nordfront upp en ny omröstning (kvällstid) och sammanfattar den gamla (morgon). Har du förslag på frågor som skulle passa som ”Veckans fråga”? Kontakta då redaktionen@nordfront.se.


  • Publicerad:
    2015-09-07 11:30