Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Undersökning: IT-attacken mot gammel-media var false flag eller verk av uttråkade tonåringar

Av Redaktionen, 2016-03-28
redaktionen@nordfront.se

VECKANS FRÅGA. 4 av 10 Nordfronts läsare tror att IT-attacken var en så kallade false flag-aktion. Endast 2 av 10 köper gammelmedias spekulationer om att IT-attacken utfördes av ”högerextrema grupper” eller Ryssen.

När gammelmedierna nyligen drabbades av överbelastningsattacker fick dessa hybris och talade om ”hot mot demokratin” och vad de själva hävdar är ”vår oberoende journalistik”. Polisen, säkerhetspolisen, regeringen och olika statliga myndigheter har också kopplats in. När överbelastningsattacker drabbat medier som inte är systemtrogna, däribland Nordfront, har statliga instanser överhuvudtaget inte lyft ett finger och det har aldrig varit tal om något ”hot mot demokratin”.

veckans-fråga-it-attackI massmedia frodas spekulationer och konspirationsteorier där såväl Ryssen som ”högerextrema grupper” pekas ut. Med anledning av detta ställde Nordfront frågan vem eller vilka som kan tänkas ligga bakom IT-attacken mot gammelmedia.

Det visar sig att endast 1 av 5 köper massmedias spekulationer om att ryssen eller nationella ligger bakom. Istället tror 39 procent att det rör sig om en false flag-aktion och 23 procent att det varit uttråkade tonåringar – alltså en opolitisk aktion.

Av de som röstat på false flag-alternativet tror många i kommentarsfältet att dunkla krafter utfört attacken och massmedia överdrivit det hela för att få Sverige att närma sig Nato. Att Ryssland helt grundlöst pekas ut kan ses som stöd för detta detta.

Peter H beskriver i kommentarsfältet ett scenario där flera aktörer skulle ha tjäna på attacken:

Tidningarna är på väg utför stupet, och gör allt de kan för att spara pengar på alla fronter. Man sitter med gamla skit-system, och har inte investerat i någon redundans eller skydd mot attacker. Jag har tidigare jobbat med IT i branchen, och vet hur oviliga de var att investera i teknik ens när det gick bra för dem.

Ett gäng ”uttråkade (eller frustrerade, och förmodligen nationella) tonåringar” gjorde det här med ganska enkla medel, och attacken var inte större än många andra DOS-attacker som sker dagligen. De blev förmodligen själva väldigt förvånande hur enkelt det var att slå ut de här systemen.

För att inte tappa ansiktet helt blåser media upp det här till att det var en organiserad attack, den största i Svensk historia, och att det måste ligga någon stark organisation bakom. Sedan rullar allt på av sig själv, Rysslands-hatare, NATO-fanatiker, allmänt vänsterpack, krismyndigheter, och de företag som säljer säkerhetslösningar hakar på.

Veckans fråga är nu borttagen. En ny fråga kommer upp under kvällen.

Veckans fråga

Varje måndag lägger Nordfront upp en ny omröstning (kvällstid) och sammanfattar den gamla (morgon). Har du förslag på frågor som skulle passa som ”Veckans fråga”? Kontakta då redaktionen@nordfront.se.


  • Publicerad:
    2016-03-28 12:00