MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront den italienske kompositören Antonio Vivaldi och hans violinkonsert ”Vinter”.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Vintern har lagt sig över Norden, åtminstone över norra Sverige där en stor del av Nordfronts redaktion huserar. Därför är det passande att denna vecka presentera den italienske kompositören Antonio Vivaldis violinkonsert Vinter (Violinkonsert i f-moll, RV 297, ”L’inverno”), som är en del i hans violinkonsertkvartett De fyra årstiderna (Le quattro stagioni).

Antonio Vivaldi föddes 1678 i Venedig i nuvarande Italien. Hans far, Giovanni Battista Vivaldi, var violinist och anställd som musiker vid Markuskyrkan i Venedig och kom att skola sin son musikaliskt.

Vivaldi kom att prästvigas, även om musiken kom att bli hans stora livsverk. Favoritinstrumentet var förstås violin, som han själv spelade, men han komponerade även musik för andra instrument, konserter samt kyrkomusik.

Vivaldi anses som en av de största kompositörerna från barocken och bland hans kändaste verk har hans De fyra årstiderna en given plats, vilken alltså består av fyra violinkonserter – en för varje årstid.

Den kändaste konserten av dessa torde vara Vår, som kanske är ett stycke som nordbor förknippar mest med sommaren. Stycket är livfullt på ett sätt som påminner väldigt mycket om den svenska försommaren, vilket i Italien förstås bäst motsvaras av deras vår.


  • Publicerad:
    2018-02-16 20:00