MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront det svenska metallbandet Arch Enemy och låten No Gods, No Masters.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Arch Enemy är ett svenskt band från Halmstad som spelar melodiös dödsmetall. Ett utmärkande drag för bandet jämfört med andra band inom samma genre är att de under större delen av sin existens har haft en kvinnlig huvudsångare som growlar.

Bandet grundades 1996 av gitarristen Michael Amott och släppte tre album med en manlig sångare innan man år 2000 tog in tyskan Angela Gossow som sångerska. Den idag 42-årige Gossow ersattes 2015 av kanadensiskan Alissa White-Gluz som bandets sångare och frontfigur, men Gossow har fortsatt som bandets manager.

Både Gossow och White-Gluz är veganer, straight edge och engagerade i djurrättsfrågor. Gossow är uttalad ateist och har beskrivit sig själv som anarkist politiskt och det återspeglas till viss del i bandets estetik och låttexter.

Veckans låt heter No Gods, No Masters och kommer från bandets åttonde studioalbum Khaos Legions (2011). Låttiteln är en fras som har använts både av socialister och anarkister under 1900-talet såväl som av den tyske filosofen Friedrich Nietzsche i boken Bortom ont och gott (1886). Utöver den anarkistiska och antireligiösa tonen manar låtens lyrik till motstånd och att man ska stå upp för den man är oavsett oddsen, vilket i dagens samhälle borde tolkas som att stå upp för sin rasliga identitet mot det antivita och rasförnekande systemet.

Låttext:

Here I am, back to the wall
I pick the fight against the tide
Free at last, I go my own way
I will resist them, till the day I die

I am who I am
My time has come!

I am who I am
Take it or leave it
A rebel at heart
No gods, no masters
My time has come

There is no sacred place
No perfect world
Your head is home
Freedom in your heart
Be strong; take this chance
Make your way, a better future calls

I am who I am
My time has come!

I am who I am
Take it or leave it
A rebel at heart
No gods, no masters
My time has come

No gods, no masters!

What doesn’t kill us makes us stronger
Locked and loaded, ready to strike
Here we stand, loud and proud, united as one (united as one)

I am who I am
Take it or leave it
A rebel at heart
No gods, no masters
My time has come


  • Publicerad:
    2017-07-28 20:00