MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront låten Incorrigible Bigotry med det ameriknska NSBM-bandet Arghoslent.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta kulturskribenten Daniel Olofsson på daniel.olofsson@nordfront.se.

Arghoslent är ett amerikanskt så kallat nationalsocialistiskt blackmetalband (NSBM). Namnet Arghoslent är en kombination av det grekiska ordet argo som är en stjärnbild och ordet slent som betyder slav. Namnet kan tolkas som

”A Slave of the universe, pawn of a higher constellation, mercenary of the order, soldier of the ARGHOSLENT KOMMANDO.”

För de mer insatta i NSBM-genren känns några av bandets medlemmar igen från det legendariska bandet Grand Belial’s Key som bland annat spelat in en splitskiva med banden Absurd och Sigrblot. Både Arghoslent och Grand Belial’s Key har gjort sig kända för sina uppriktiga åsikter och texter.

Grand Belial’s Key, kanske inte världens mest seriösa black metal band.

Arghoslent bildades 1990 i Virginia och har släppt tre studioalbum och en handfull demos och splitskivor. Temat i texterna är ofta den så kallade förintelsen, slaveriet och judefrågan. Detta har givetvis lett till att bandet mer eller mindre alltid fått kämpa i uppförsbacke med strul i samband med konserter och skivinspelningar. Men detta har inte stoppat Arghoslent, tvärtom har de vässat sin syrlighet och uppriktighet och vänt den negativa energin till något kraftfullt och intressant. Musiken är väldigt fantasifull och de blandar friskt in väldigt många olika musikstilar och låtarna tar ofta oväntade musikaliska vändningar.

Nationella överlag brukar ofta lyfta fram black metal-musik och dess musikaliska konkurrent, så kallad death metal-musik brukar mer eller mindre helt glömmas bort. När det kommer till amerikansk black metal brukar begreppen intressant nog suddas ut och musikstilarna glider inte sällan ihop med varandra. I fallet med Arghoslent är detta väldigt tydligt, här står man med en fot i black metal-musik och den andra foten i amerikansk death metal-musik.

Att death metal har sina rötter i Amerika är i sig väldigt intressant. Om man tänker sig att norden och främst Norge med sitt kalla klimat och storslagna natur inspirerat och legat till grund för känslorna som musiken uttrycker blir dess kanske raka motsats, den varma staten Florida en märklig startpunkt för Amerikas mer extrema musik.

Några av de mer kända death metal-banden från Florida.

Om black metal bygger på känslor och stämning är death metal kanske en mer primitiv form av musik. I death metal är det främst maskulinitet, styrka och en positiv drivkraft som ligger till grund. Jag bruka jämföra death metal med ett tåg som tuffar på, ett tåg av testosteron som blåser fram i 200 km i timmen, ostoppbar med enorm styrka och driv. Texterna och temat är som namnet säger döden, nu kanske man kan tycka att det är att låsa fast sig i ett snävt ämne men fantasin och variationen om livet och döden är förbluffande när man börja sätta sig in i genren.

Arghoslent tar detta i en annorlunda riktning och syr in rasfrågan och världsläget vilket ger oss både roliga och tankvärda texter i denna mer experimentella stil av black metal. Bandets frontfigur säger att hans främsta inspiration kommer från det danska bandet Mercyful Fate och det tjeckiska bandet Master’s Hammer, två band som också var väldigt experimentella och nyskapande för sin tid.

Mercyful fate, Danmarks stoltheter.

Med tanke på att bandets texter möjligtvis kan vara olagliga i Sverige med våra åsiktsförtryckande lagar har jag här valt en instrumental låt. Tanken är också att göra en slags mjukstart med death metal för er läsare då jag alltför ofta fått höra skeptiker säga att ”man hör ju inte vad dom sjunger” något jag besparar mig då det här inte finns någon sång att invända mot.

Låten Incorrigible Bigotry kommer från skivan med samma namn från 2002. Låten börjar snabbt och kraftfullt men efter en stund vänder den och vi bjuds på något som för tankarna till folkmusik blandat med gammal hederlig hårdrock.


  • Publicerad:
    2019-02-15 20:00