MUSIK. Den här veckan presenterar Nordfront låten Anti-Tank (Dead Armour) med death metalbandet Bolt Thrower.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta kulturskribenten Daniel Olofsson på daniel.olofsson@nordfront.se.

Bolt Thrower var ett brittiskt death metalband som var verksamma åren 1986 till 2016. När bandet började fanns det inte många liknande band och fast de aldrig blivit riktigt kända är de ett av de största och mest inflytelserika banden i genren.

När bandet började hade de ingen som spelade bas så en av grundarnas flickvän, Jo Bench, fick rycka in. Hon blev kvar genom hela bandets resa och är därmed en av de väldigt få kvinnliga artisterna som spelat i ett death metalband. Under sin 30 år långa karriär har de släppt åtta studioalbum och turnerat flitigt världen över och när deras trummis dog 2016 bestämde sig bandet för att lägga ner.

Bolt Thrower i slutet av karriären.

Namnet Bolt Thrower är taget från brädspelet Warhammer 40000. En Bolt Thrower är ett vapen och ett slags föregångare till kanonen i form av ett stort armborst och deras första skiva Realm of Chaos är en hel skiva om just brädspelet.

Krig och vapen är en röd tråd genom hela bandets karriär och alla deras skivor handlar om krig i olika former. Skivorna har ofta olika teman, till exempel korstågen eller första världs kriget, men även mer fiktiva teman som framtidskrig och krig mellan barbarer. Ofta handlar texterna om hjältemod, offervilja och stolthet och med deras kraftfulla musik blir det en fullträff.

Warmaster, ett album med barbartema.

Nordfronts läsare är ganska kunniga om musikgenren black metal vid det här laget men dess främsta konkurrent, death metal, har sällan fått speciellt mycket utrymme. Man skulle kunna säga att om black metal är stämning och känslor så handlar death metal om energi och kraft.

Temat i musiken är som namnet avslöjar oftast döden och allt runt detta. För den oinsatte kanske döden känns som ett märkligt tema att bygga en helt musikgenre kring men just livet och döden är kanske det största mysteriet vi alla står inför och den ultimata rättvisan är just att vi alla kommer att dö en vacker dag. Men allt är inte kolsvart i denna musikaliska avkrok utan mycket av detta görs med en glimt i ögat.

Likt vanlig hårdrock bygger death metal eller ”dödsmetall” mycket på trummorna. I dödsmetall vilar mycket av musiken på ett tekniskt trumspel som ger ett snabbt och drivande tempo. Musiken här är väldigt beroende av de dubbla bastrummorna som är ett stående inslag och Bolt Thrower är inget undantag. Sen har vi sången som i motsats till black metal oftast görs med en mörk röst.

I början av sin karriär spelade Bolt Thrower både tung och snabb musik. Bandets grundare var inte bara influerade av den tidens hårda band som Morbid Angel eller Slayer utan de tog även mycket från den populära brittiska punkscenen med band som Varukers och Discharge. Under 90 talet började bandet ta mer influenser från svenska hårdrocksband som Candlemass och Grave och musiken blev något långsammare och tyngre men givetvis med det speciella Bolt Thrower soundet.

Candlemass, ett svenskt band som influerade engelska dödsmetall-legender.

Låten vi har valt att spela denna vecka är tagen från Bolt Throwers sista skiva från 2005, Those Once Loyal. Likt de andra av bandets skivor handlar även detta album om krig, denna gång om det första världskriget. Omslaget är en bild av en av det viktigaste vapnet britterna hade, en QF 18 pounder. Det vill säga ett 84 mm artillerivapen.

Låten Anti-Tank (Dead Armour) berättar hur det kunde gå till under ett slag under första världskriget. Att krig inte är något glamouröst är kanske ingen nyhet men just det första världskriget var nog ett av det värsta krigen. I ännu att meningslöst krig mellan folkkamrater dog de flesta av sjukdomar i de blöta vallgravarna och när Bolt Thrower berättar om detta helvete med sin kraftfulla och ostoppbara musik kan man nästan känna doften av krut i luften.

Låttext:

Scattered on foreign fields
Lie the burnt out hulls of our dead armour
Old landscape wreckage
And this earth now scorched
Selfless acts of bravery
In the face of overwhelming force
Hold position – position held
Retained new glory sought

Shattered defences now alone
Cover the tactical withdrawal
Outgunned, outnumbered
Though never outclassed

Spent the ammunition of faith
Weaponry exhausted
Now reduced in numbers
Numbers reduced
To the Last

Face to face with cold dead eyes

The final register of death
Crushed are the adversaries
The kill rate ratio rising
One hundred to one

Honours withheld in travesty
Presented falsely to another
With courage unspoken
All heroes die


  • Publicerad:
    2019-05-31 20:00