MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront det danska musikprojektet Danheim med låten ”Ivar’s Revenge”.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Danheim är ett danskt vikingamusikprojekt, vars musik för Nordfronts läsare kanske främst förknippas med Näste 6:s kamprapportsfilmer. Bakom projektet ligger den Köpenhamnsbaserade producenten Mike Olsen. På Danheims Bandcamp-sajt beskrivs musiken med följande ord:

Danheims musik är komponerad utifrån idéer och berättelser baserade på vikingaålderns mörkare sidor, med inspiration från nordisk mytologi, äldre danska folksägner och en livlig fantasi.

Veckans låt Ivar’s Revenge handlar om den legendariske vikingahövdingen Ivar Benlös som tillsammans med sina bröder samlade en stor flotta med tillhörande här för att åka till England och hämnas sin far Ragnar Lodbrok. Ragnar hade mördats av kung Ella av Northumbria genom att kastas i en ormgrop. Först lurade Ivar Benlös av Ella hela staden York i en fredsförhandling, för att sedan återvända och attackera Ella med allierade med full styrka. När de hade kung Ella på knä bestämde de sig för att hämnas genom att rista blodörn på honom, en brutal avrättningsmetod som i de isländska sagorna beskrivs som att man skar av förbrytarens revben via ryggraden och drog upp lungorna på ryggen. Att det kallas blodörn beror på att lungorna väl på plats liknar en örnunges vingar.

Efter att Ivar Benlös och hans bröder besegrat och avrättat sin faders baneman blev Ivar kung av hela England.

Ragnar Lodbrok ristar blodörn på sin fiende Jarl Borg i tv-serien Vikings (känsliga läsare varnas):


  • Publicerad:
    2018-06-01 20:00