MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront Dio-låten Egypt (And the Chains Are On), där den tyska hårdrockssångerskan Doro Pesch står för sången.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta kulturskribenten Daniel Olofsson på daniel.olofsson@nordfront.se.

Ronnie James Dio kan med rätta kallas hårdrockens Gudfader. Hans långa karriär inleddes i början av 70-talet då han startade bandet Elf, där han spelade bas och sjöng. 1975 behövde man en ny gitarrist och eftersom Deep Purple precis hade splittrats, välkomnades den nu arbetslöse Ritchie Blackmore med öppna armar in i bandet och fick medverka på inspelningen av gruppens nya album. Som tack för hjälpen döpte Ritchie Blackmore om bandet (och skivan) till Ritchie Blackmore’s Rainbow och sparkade därefter alla medlemmar utom Dio.

När nästa skiva släpptes hade bandnamnet, efter en intern maktkamp, kort och gott ändrats till ”Rainbow”. Albumet Rainbow Rising från 1976 kan ses som lite av en föregångare till powermetal-genren som tio år senare uppstod i Tyskland.

I början av 80-talet tog Dio, efter en sista skiva med Rainbow, över mikrofonen efter Ozzy Osbourne i bandet Black Sabbath. Han försökte även ta över hela bandet. Bassisten Geezer Butler gav honom smeknamnet ”Little Hitler” eftersom han hade en tendens att styra och ställa, så att säga. Dio var ju som bekant även ganska kortväxt. Efter två album, Heaven and Hell (1980) och Mob Rules (1981), fick han sparken och startade 1983 det egna bandet DIO som samma år släppte klassikern Holy Diver.

Efter att ha släppt fem album med DIO återförenades han 1992 med Black Sabbath för att spela in skivan Dehumanizer, men även denna gång blev deras samarbete med ”Lill-Hitler” kortvarigt och redan nästa år återvände han till sitt eget band. Trots att Sabbath-medlemmarna hade lite svårt för hans ”härskartekniker” skulle man femton år senare komma att återförenas ännu en gång, nu under bandnamnet Heaven and Hell, som 2009 släppte skivan The devil you know och sedan gav sig ut på en mycket framgångsrik turné. Ibland behöver man helt enkelt en liten Hitler.

Onda ögon och behornade händer

Förutom att ha frontat tre stora hårdrocksband är Dio även känd för att ha introducerat det så kallade djävulstecknet (man knyter handen men låter pekfingret och lillfingret peka rakt upp) i heavymetal-kulturen. Detta har av många förväxlats med någon sorts satanism men vad det egentligen handlar om är mano cornuta (italienska för ”behornad hand”), en avvärjande gest som skyddar mot ”onda ögat”, det vill säga tron att vissa människor kan skada andra bara genom att se på dem.

Den judiske affärsmannen och KISS-bassisten Gene Simmons försökte för några år sedan göra gällande att det var han som var först med att använda ”hårdrockstecknet” och sökte därmed ta patent på det, trots att han inte ens använt samma tecken. Detta misslyckades alltså. Däremot har Simmons sedan tidigare patent på förkortningen ”OJ”, alltså ”Orange Juice” (apelsinjuice).

 

Det onda ögat, och olika sätt att skydda sig mot det, kan spåras till de gamla sumererna, egyptierna och babylonierna men återkommer även inom grekisk och romersk mytologi. Tron på det onda ögat är inte lika utbredd nu som den var förr, men man kan fortfarande hitta den i många delar av världen, bland annat i sydeuropeiska länder. Dios farmor var italienska och förmodligen den som lärde honom mano cornuta-tecknet. Hans låtar handlar ofta om att man ska passa sig för ondskefulla saker och att djävulen inte är att leka med. Det är dock inte alltid så att man ger någon onda ögat med avsikt eller av illvilja, ofta ses det som ett utslag av avundsjuka och i samhällen där denna tro är stark kan till exempel en komplimang, särskilt från en främling, mycket väl uppfattas som ett förtäckt hot.

Så tänk på det nästa gång du passerar zigenaren sittandes utanför Konsum som glatt hälsar ”hej, hej” men samtidigt tycks mumla en besvärjelse och ge dig en konstig blick när hon inte får några pengar. Parera med behornad hand!

2010 avled Ronnie James Dio, tragiskt nog, av magcancer som upptäckts för sent. Eller var det kanske någon som gav honom…det onda ögat?

Låten vi har valt denna vecka är tagen från skivan The Last in Line från 1984. Låten handlar om en främmande makt som förslavar mänskligheten. Versionen vi har valt att presentera är tagen från en så kallad tribute-skiva till Dio där sången framförs av den tyska hårdrockssångerskan Doro Pesch.

Låttext:

In the land of the lost horizon
Where the queen lies dark and cold
And when the stars won’t shine, then the story’s told yeah

When the world was milk and honey
And the magic was strong and true
Then the strange ones came and the people knew

That the chains are on
That the chains are on

My, my, my in the land of no tomorrow
Where you pray just to end each day
And your life just slowly melts away

Each day you hear the sand as it moves and whispers
Come and sail on my golden sea
Maybe one day you’ll be just like me and that’s free

But still your chains are on
Yes your chains are on
Still your chains are on

You’ve seen them walking on the water
You’ve seen flying through the sky
They were frightening in the darkness
They had rainbows in their eyes

When the world was milk and honey
And the magic was strong and true
The the strange ones came and the people knew

Yeah that the chains are on
(That the chains are on)

That the chains are on in the land of the lost horizon
Where the chains are on
In the land of world was milk and honey
Still your chains are on
Where the queen lies dark and lonely
Still the chains are on
And the world was new and magic
But the chains are on, and the chains are on
Oh the chains are on
Yeah the chains are on, oh the chains are on
And the chains are on, see them walking on the water
And the chains are on, see them flying through the sky
They we’re frightening in the darkness (yes chains are on)
They had rainbows in their eyes (the chains are on)

 


  • Publicerad:
    2019-09-06 20:00