MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront det tyska neofolkbandet Faun och deras tolkning av Johann Wolfgang von Goethes ballad Der König von Thule.

Der König von Thule är en ballad skriven av den tyske författaren Johann Wolfgang von Goethe som brukar räknas som en av förgrundsfigurerna i den kulturella epok som kallas Romantiken. Han tillhörde en generation författare, konstnärer och tonsättare som i slutet av 1700-talet började revoltera mot upplysningstidens ensidiga förnuftsdyrkan och materialism och förespråkade istället en längtan till känslan, mystiken, naturen och svunna tider. Romantiken var också föregångare till nationalromantiken och även av betydelse för framväxten av den moderna politiska nationalismen.

“Divide and rule, the politician cries;
Unite and lead, is watchword of the wise”
— Johann Wolfgang von Goethe, Gedichte

Balladen handlar om en konung i det mytomspunna forna och nordliga riket Thule och hans kärlek och lojalitet till sin hustru. Dikten översattes till svenska av den svenske skalden Carl Snoilsky och finns att läsa här.

Faun är ett tyskt neofolkband som framför både nyskrivna låtar likväl som gamla folkvisor och ballader på olika europeiska språk och använder ofta traditionella europeiska folkinstrument. Detta är deras tolkning av Goethes ballad, som även tonsatts av flera klassiska kompositörer, exempelvis Franz Schubert, Robert Schumann och Franz Liszt.

Låttext:
Es war einst ein König in Thule,
Gar treu bis an das Grab,
Dem sterbend seine Buhle
einen goldnen Becher gab.

Es ging ihm nichts darüber,
Er leert’ ihn jeden Schmaus;
Die Augen gingen ihm über,
So oft er trank daraus.

Und als er kam zu sterben,
Zählt’ er seine Städt’ im Reich,
Gönnt’ alles seinen Erben,
Den Becher nicht zugleich.

Er saß beim Königsmahle,
Die Ritter um ihn her,
Auf hohem Vätersaale
Dort auf dem Schloß am Meer.

Dort stand der alte Zecher,
Trank letzte Lebensglut
Und warf den heil’gen Becher
Hinunter in die Flut.

Er sah ihn stürzen, trinken
Und sinken tief ins Meer.
Die Augen täten ihm sinken,
Trank nie einen Tropfen mehr.


  • Publicerad:
    2016-03-18 20:00