MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront låten Svärdshymn med det svenska bandet Fyrdung.

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då Julius Blombergjulius.blomberg@nordfront.se

Fyrdung var ett svenskt band som spelade melodiös etniskt medveten och samhällskritisk metal med mer eller mindre framträdande inslag av nordisk folkmusik.

Namnet Fyrdung är ett saxiskt ord med innebörden ”Folkarmén” och syftar till när alla vapenburna män samlades för en militär kampanj.

Från början var de ett par gamla vänner från banden Division S, Svastika och Vit Aggression som gick in i studion i slutet av 90-talet för att spela in något på skoj. Resultatet blev skivan ”Vedergällning” som släpptes flera år senare.

Talangen bakom Fyrdung, Leif Olsen, står på de två senaste skivorna ”Revolution” och ”Hyperborea” för inspelningen av samtliga instrument.

Låten Svärdshymn återfinns på albumet Revolution. Skivan släpptes år 2005 och är Fyrdungs tredje fullängdare. Albumet består av klassisk metal med vemodiga nordiska tongångar, medan lyriken ger uttryck för det nordiska folkets slumrande urkraft. Uråldriga sägner vävs samman med ett nutida kall till revolution mot det rådande systemet.

Låttext:

Sånger skall ljuda vid Ragnaröks brand,
hymner till svärden i var mans hand.
Stormslitna fanor pryder våra spjut,
och marken själver av stridsropen tjut.

Gnistrande blanka av blodstäkta stål,
förbli in i döden vårt tunga mål, som
leder vår styrka mot slavarnas stam:
Att slåss är en ära, att fly är en skam!

Vi bidar ej söner, blott en hymner och sång,
om fränders offer, liksom fäders en gång.
Dundrande tordön och dånande larm,
leder vår hird mot slavarnas stam.

För seger och ära runor har ristats,
yxor skall svingas och fiender dräpas.
Vi står inför striden mot främmande hord,
en strid som kräver utgjutandet av blod.


  • Publicerad:
    2014-09-05 20:00