MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront det tyska power metal-bandet Helloween med låten ”World of War”.

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då Julius Blombergjulius.blomberg@nordfront.se

Helloween är ett tyskt metal-band som bildades i Hamburg 1979. Initialt spelade man en mer renodlad speed metal men övergick så småningom till att vara ett av de främsta banden inom power metal-genren.

Efter sitt första album Walls Of Jericho, som blev ett oerhört omtyckt och hyllat album, lämnade deras ursprunglige sångare Kai Hansen över sången till Michael Kiske. Kiskes förmåga att sjunga ovanligt högt gjorde att bandet utvecklades än mer och de vann många nya fans världen över. Efter att ha släppt två album med sin nye sångare ansåg sig Hansen vara redo för nya utmaningar och lämnade bandet för att i stället starta bandet Gamma Ray.

Bandet har flera gånger ansetts vara ”på väg utför” men har trots detta lyckats överraskat såväl kritiker som fans genom att justera sin genre utan att för detta bli uppfattade som ”kappvändare”. I stället tolkades det som att bandet gjort vad de kunnat för att ge publiken vad de ville höra utan att förlora sitt ”sound”- vilket var det som befarades. Efter en turbulent tid med såväl ”floppade” album, självmord (trummisen Ingo Schwichtenberg) och splittringar i bandet var det bara att gå vidare.

Den nya uppsättningen bandmedlemmar räckte ut en hand till den ursprunglige sångarens nya band och inledde ett sammarbete där två världsturnéer genomfördes med gott resultat.

Efter att ha avslutat sin turné Straight out of Hell meddelade bandet via sin hemsida att man under oktober har påbörjat ännu en skiva som planeras att släppas i Maj 2015.

Veckans låt World of War är en av låtarna på deras senaste album Straight out of Hell som släpptes 2013 när man inledde sin världsturné. Låten kan tolkas på flera sätt men vad man bör ha i åtanke är att inget krig bör inledas utan en bakomliggande tanke om fred, frihet och framtid.

Låttext:
World of War

Fotnot:
Passa även på att läsa denna artikel om ”Alla helgons natt” / ”Halloween” för en djupare insikt i helgens ursprungliga betydelse.


  • Publicerad:
    2014-10-31 20:00